Skupno vodstvo in rdečo majico je zadržal Britanec

Bradley Wiggins

(Sky), ki je v cilj etape s petimi kategoriziranimi vzponi prišel v prvi zasledovalni skupini z zaostankom minute in 33 sekund. V njej je bil tudi

Jani Brajkovič

, zasedel je 42. mesto, v skupnem seštevku pa izgubil eno mesto. Potem ko ga je prehitel

Moreno

, je zdaj na 11. mestu.

Etapa po krajih, kjer je Brajkovič leta 2006 nosil takrat še zlato majico vodilnega v skupnem seštevku, je bila kot nalašč za pobeg. Pet kategoriziranih vzponov in dobrih 40 kilometrov kolesarjenja po zadnjem gorskem cilju so ponujali možnost ubežnikom, ki so jo znali izkoristiti. Čeprav je Moreno gotovo koga prestrašil, saj je bil najnevarnejši v ubežni skupini 28 kolesarjev, ki je pobegnila že zelo zgodaj, so favoriti pazili predvsem drug na drugega. Niso se gnali za ubežniki, njihovi pomočniki pa so prepozno začeli z lovom, tako da so ubežniki med seboj obračunali za zmago.

"Naša predvidevanja so se uresničila. Računali smo, da se bo etapa tako razpletla, zato smo morali biti prisotni pri napadih. Sam sem izbral najboljši trenutek, da se pridružim ubežnikom, o zmagi pa sem začel razmišljati, po zadnjem vzponu, ko smo imeli kar lepo prednost, okrog sebe pa nisem videl veliko takih, ki so zmožni dobro sprintati. Kljub naporom sem ohranil močne noge in z dolgim sprintom prišel do zmage, ki mi je vzela veliko energije. Naša ekipa je dokazala, da ni samo Mark Cavendish," je po uspehu dejal 30-letni Švicar, za katerega je bila to prva zmaga na največjih dirkah.

Izredno aktiven je bil tokrat lanski zmagovalec Vincenzo Nibali. Napadel je praktično na začetku, si za zmago na letečem cilju nabral šest bonifikacijskih sekund, a pravih možnosti za kaj več s tem napadom ni imel. Podobno kot ne, ko je skupaj z Jakobom Fuglsangom na spustu poskušal uiti konkurentom.