Poročilo Nacionalnega raziskovalnega sveta navaja, da je treba sprejeti mednarodne ukrepe, da bi omejili količino vesoljskih smeti. Nekateri računalniški modeli namreč kažejo, da je količina smeti v orbiti dosegla "točko preloma", saj je v orbiti trenutno že toliko smeti, da se te med seboj zaletavajo in tako ustvarjajo še več delcev, ki predstavljajo nevarnost za vesoljska plovila in satelite.

Leta 2007 je Kitajska opravila test z antisatelitskim orožjem, v sklopu katerega je uničila odslužen vremenski satelit – predmet je razpadel na 150 tisoč delcev, večjih kot en centimeter. Dve leti kasneje pa sta se v orbiti zaletela dva satelita (eden od teh je bil še aktiven) in ustvarila še več delcev, poroča BBC.

"Samo ta dva dogodka sta podvojila količino delcev v Zemljini orbiti in popolnoma izbrisala vse, kar smo storili v zadnjih 25 letih," je povedal Donald Kessler, ki je vodil raziskavo.

V naši orbiti je le okoli 22 tisoč kosov smeti, ki so dovolj veliki, da jih lahko spremljamo z Zemlje. Vseeno pa lahko tudi veliko manjši predmeti naredijo veliko škodo. Mednarodna vesoljska postaja (ISS) se mora občasno umakniti nekaterim predmetom, ki okoli Zemlje drvijo s hitrostjo tudi do 28 tisoč kilometrov na uro.

Junija je nekaj vesoljskih odpadkov za las zgrešilo ISS, situacija pa je bila celo tako napeta, da je šest članov posadke moralo v svoje rešilne kapsule, če bi bila potrebna hitra evakuacija in vrnitev na Zemljo.

Situacija je kritična, pravi Kessler, upokojeni Nasin znanstvenik, saj se smeti med seboj zaletavajo in ustvarjajo še več delcev. "Izgubili smo nadzor nad okoljem," je še dejal.

Poročilo se sicer nanaša na prejšnjo študijo Pentagonove agencije Darpa, ki vsebuje predloge za boj proti vesoljskim smetem.