Novoizvoljeni predsednik se je po glasovanju zahvalil poslanskim kolegom, ki so ga podprli, tiste, ki jih ni prepričal, pa zaprosil za korektno sodelovanje. Kot je napovedal, ga bosta pri njegovem delu vodila strpnost in odgovornost. "Sem le prvi med enakimi, a zavedam se, različnimi ljudmi," je dejal Germič, ki si želi, da bo ob koncu mandata lahko rekel, da je povezoval različne ljudi v skupnem cilju, to pa je socialna, pravična in strpna Slovenija.

Poudarja, da je Slovenija, tako kot ves svet, pred velikimi izzivi. "Naše rešitve bodo toliko dobre, kot bodo dobre naše razprave v družbi, pri tem ima DZ kot nosilec zakonodajne veje oblasti in osrednji prostor dialoga ključno vlogo," je dejal. Želi si tudi, da bi raznolikost državni zbor bogatila, da bi postal zgled strpnosti, dialoga in konstruktivnih odločitev.

Glasovanje o novem predsedniku DZ je bilo sicer tajno, pred odločanjem pa so mu podporo napovedovali poslanci SD, LDS, Zares, DeSUS, SNS, nepovezani poslanci in poslanca narodnih manjšin. Da bodo glasovali proti, pa so napovedali v SDS in SLS.

Večina poslancev je Germiča ocenjevala kot ustreznega kandidata in poudarjala, da je v sedanjih razmerah nujno, da DZ deluje nemoteno, za kar potrebuje celotno vodstvo. V SDS in SLS pa so po drugi strani menili, da se mora sedanja koalicija čim prej posloviti, nadaljnje zavlačevanje s predčasnimi volitvami pa predstavlja le agonijo za državo.

Germič bo na mestu predsednika DZ za preostanek mandata nasledil Pavla Gantarja, ki je odstopil potem, ko je njegova stranka Zares zapustila koalicijo in prekinila koalicijsko pogodbo. Zato je bilo po njegovem mnenju verodostojno, da tudi sam odstopi s funkcije. Poslanci so se sicer z njegovim odstopom seznanili danes, s čimer mu je funkcija tudi uradno prenehala.

Ljubo Germič, rojen leta 1960 v Mariboru, je inženir kemijske tehnologije. V državni zbor je bil prvič izvoljen leta 2000, sedanji mandat je njegov tretji.

Državni zbor je pred Germičem v preteklosti vodilo sedem predsednikov: Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati in Pavel Gantar, ki je DZ vodil od 15. oktobra 2008.

Germič napovedal strpno in konsezualno vodenje parlamenta

Skoraj dvotretjinska podpora, ki jo je Ljubo Germič prejel v DZ, je po besedah novega predsednika velika odgovornost. Iz razprave je bilo razbrati, da nas čakajo pomembne odločitve, da bodo tudi dobre, pa bo potrebnih veliko naporov, je po izvolitvi novinarjem povedal Germič, ki napoveduje konsezualno in strpno vodenje parlamenta.

Germič je po izvolitvi v izjavi za javnost napovedal, da bo pri vodenju parlamenta poskušal iskati dogovore za iskanje najboljših rešitev.

Na vprašanje, ali tako visoka podpora pri današnjem glasovanju pomeni tudi, da bo vlada dobila zaupnico, odgovarja, da bo rezultat glasovanja o zaupnici in novih ministrih pokazala razprava. Sedaj pa bi, pravi, težko povezoval eno in drugo glasovanje.

Sicer pa je po njegovih besedah "težko biti napovedovalec" tega, kakšna bo razprava o rebalansu in ministrskih kandidatih. Prav gotovo pa bi si želel strpnega in argumentiranega dialoga, nakar pa bodo poslanci odločili o kandidatih in zaupnici.

Germič sicer na novinarsko vprašanje, kako komentira današnjo razpravo, v kateri je bilo slišati tudi veliko drugih vsebin, odgovarja, da se v parlamentu velikokrat zgodi, da se ob eni vsebinski razpravi dotaknejo še kakšne druge. Tudi današnjo razpravo je bilo po njegovem mogoče razumeti tako.

Glede tega kdaj oz. če sploh bodo predčasne volitve pa novi predsednik parlamenta pravi, da ne bi bil rad napovedovalec. Zagotovil je, da se bo potrudil, da bo delo DZ potekalo nemoteno. "Čas bo pokazal, kakšne bodo nadaljnje rešitve, o katerih pa bodo odločali poslanci," je še povedal.