Živali niso, pa tudi rastline ne. kakor bi kdo utegnil pomisliti. Gobe so kratko malo – orjaške plesni. Mikroskopske glive so navadne plesni, kakršne se lahko zaredijo denimo na kruhu ali sadju, kroglaste glive pa tvorijo kvas. Ste si mislili, da je čudovit jurček v daljnem sorodu s kvasom v vašem najljubšem pivu ali sveži žemlji? Kadar ugriznete v košček plemenitega francoskega sira, denimo pravega camemberta ali celo gorgonzole – se vam ni nikdar zazdelo, da ima okus nekako po gobah? Jasno, saj je tak sir pokrit s plemenito plesnijo, ki je seveda v sorodu z gobami. Hecno, mar ne? In kot so nekatere gobe užitne, druge pa strupene, velja tudi za plesni. Plemenita plesen na siru je kot jurček, okusna in zdrava; tista zelena, ki se zaredi na pozabljenem kosu poceni sira, pa je kot mušnica – strupena. Plemenita plesen je tudi penicilin v antibiotikih… Ste se kdaj vprašali, zakaj gobanu pravimo jurček? Stara gobarska vraža uči, da če gobo omenimo z njenim pravim imenom, je ne najdemo. Gobarji so si zato izmišljali imena, ki so se prijela.

Rižota z jurčki in teletino

Potrebujemo 300 g riža, 200 g jurčkov, 200 g telečjega fileja (pljučna pečenka), 1,2 l čiste goveje juhe, 2 šalotki, 5 žlic olivnega olja, 40 g masla, 60 g parmezana, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 2 stroka česna, 3 vejice peteršilja.

Meso narežemo na majhne koščke in jih začinimo s soljo in poprom. Jurčke očistimo in narežemo na nekoliko debelejše lističe. V nizki posodi segrejemo polovico olivnega olja, na katerega stresemo riž in ga med mešanjem pražimo slabe tri minute. Prilijemo zajemalko vroče goveje juhe in med občasnim mešanjem kuhamo, da tekočina izpari. Postopek ponavljamo približno deset minut, da riž skuhamo na zob. Medtem v ponvi segrejemo preostalo olivno olje, na katerem na hitro opražimo koščke mesa. Šalotko in česen medtem olupimo in drobno narežemo. Pečeno meso poberemo iz ponve in shranimo na toplem. V ponev stresemo šalotko in česen in ju med mešanjem posteklenimo. Dodamo narezane jurčke in jih med občasnim mešanjem rahlo opražimo. Kuhan riž odstavimo. Dodamo mu opražene meso in gobe, polovico drobno nastrganega parmezana, sesekljan peteršilj, sol poper. Premešamo, potresemo s kosmi masla, pokrijemo in pustimo stati tri minute. Vročo jed razdelimo na segrete krožnike. Potresemo s preostalim naribanim parmezanom in takoj ponudimo.

Vsak petek za vas pripravljamo Kulinarični obzornik.