Medtem ko so bili v prvi skupini že vse od starta naprej v ospredju in razred zase trije favoriti, je bilo v drugi skupini veliko več živčnosti zaradi napada Estonije, ki je celo vodila po 500 metrih, v finišu pa s četrtega mesta pritiskala na vodilno trojico favoritov, da so morali garati skoraj do ciljne črte, ki so jo prečkali ob navdušenju 5000 gledalcev zaradi uspešnega slovenskega nastopa.

"Ker je bila naša skupina težja, je bila nervoza očitna, zato v nastopu ni bilo sproščenosti. V prvem polfinalu so imeli srečo, da so se čolni Nemčije, Velike Britanije in Avstralije lahko vozili nadzorovano in se niso tako pretegnili kot midva in Francoza, ker sta Estonca od zadaj pritiskala na tretji položaj," je bila prva analiza štrokeja Luke Špika, ki so mu za pogovor z novinarji pred reklamni pano prinesli stol, ker je za finale pomemben vsak atom energije. Za regeneracijo bodo imeli posadke le 25 ur časa. Špik pravi, da bi zaradi tega rad malo potarnal, a so pogoji za vse enaki.

Iztok Čop, ki zaradi športnih obveznosti ni mogel spremljati hčerke Amber prvič v šolo, je bil zadovoljen, ker je izpolnil dva cilja: uvrstitev v finale A in olimpijska vozovnica. "Glavna tekma šele prihaja. Že polfinale je bil izredno naporen, ker ni bilo možno taktizirati, ampak je šlo na nož do 70 metrov pred ciljem. Vožnja ni bila takšna, kot sva si želela, položaj med tekmo pa po načrtih. Upam, da je ostalo še nekaj streliva za veliki finale. Vožnja še ni bila sproščena, v finalu bo treba razviti malo višjo hitrost skozi sredino proge. Na valovih v tretji četrtini nama čoln ni tekel in sva se malo izgubila," je na sosednjem stolu pripovedoval Iztok Čop, ki opozarja, da so v prvi skupini sicer prihranili nekaj energije, a obenem ne vedo točno, kaj lahko storijo v zadnjih 300 metrih. Čop je po včerajšnji tekmi največ pozornosti namenil regeneraciji, pregledoval posnetke voženj, podelil nekaj avtogramov navijačem in se poigral s hčerkama.

"Finale je posebna tekma. Z minimalno napako sva lahko šesta. V finalu se bo treba držati Novozelandcev in Nemcev, ki starata še nekoliko hitreje. Nikogar ne smeva spustiti predaleč naprej, ker nisva v stanju, da bi lahko nadoknadila veliko v zadnjem delu proge. V finalu ni nikogar, ki bi ga lahko že vnaprej odpisal. Vsi bomo startali na kolajno, nihče se ne bo zadovoljil le z uvrstitvijo v finale, razlike bodo minimalne," je načrt za finale razkril Čop. Luka Špik je na to temo dodal: "Zaradi izenačenosti je glavna nevarnost vseh šest čolnov. Novozelandca sta zapustila malce boljši vtis, a sta premagljiva. Če bi se že zdaj sprijaznil s tem, da sta nepremagljiva, bi bilo eno mesto že oddano. Možno je vse, obetajo se zelo ostra tekma in majhne razlike. Treba bo biti zelo zbran - vsaka najmanjša napaka te porine v ozadje, dobro odpeljana tekma pa te pripelje na sam vrh."