Američanka Lashinda Demus je na 400 m ovire za svoj prvi naslov na velikih tekmovanjih z 52,47 sekunde postavila tretji najboljši čas vseh časov. Med atleti je bil na visokih ovirah najboljši Britanec David Greene (48,26). Zlate medalje so v šestih končnih odločitvah osvojili še na 3000 m zapreke Kenijec Ezekiel Kemboi (8:14,85), v skoku v višino Američan Jesse Williams (2,35 m) in na 1500 m njegova rojakinja Jennifer Barringer Simpson (4:05,40).

Saladuha, ena izmed najboljših skakalk v troskoku, je prvič v karieri postala svetovna prvakinja, Kazahstanka Olga Ribakova je zaostala le za pet centimetrov in osvojila srebro, bronasta pa je bila Caterine Ibargüen, ki je s 14,84 m osvojila prvo kolumbijsko žensko atletsko medaljo na SP. Prva favoritinja Savignova, po svetovnih naslovih je pred tem posegla leta 2007 in 2009, je v prvi seriji pristala pri 14,43 m, potem pa je dvakrat prestopila. Po polovici tekmovanja so jo morali odnesti v ambulanto stadiona, ker si je poškodovala desno stegensko mišico. Tedaj jo je gotovo najmanj zanimalo, da je končala na šestem mestu.

Osemindvajsetletna Demusova je zmagala v teku na en stadionski krog z ovirami v cilju pred Jamajčanko Melaine Walker, branilko naslova in olimpijsko zmagovalko, ki je zaostala le za četrt sekunde (52,73). Tretja je bila evropska prvakinja Natalija Antjuk iz Rusije (53,85). Demusova, srebrna pred dvema letoma v Berlinu, je z izjemnim dosežkom le za 13 stotink zaostala za osem let starim svetovnim rekordom Rusinje Julije Pečonkine.

Med atleti je v tej disciplini po zaslugi izvrstnega zaključka v zadnjih metrih slavil Greene. Evropski prvak je tako gostiteljem olimpijskih iger prihodnje leto zagotovil prvo zlato na tem SP. Najbolj se mu je približal Javier Culson iz Portorika (48,44), z bronom pa se je moral zadovoljiti L.J. van Zyl iz Južnoafriške republike (48,80), sicer lastnik najboljšega izida sezone. Američana Bershawn Jackson in Angelo Taylor se na šestem in sedmem mestu nista vmešala v boj za odličja.

Zato pa je njun rojak Jesse Williams postal prvi predstavnik ZDA, ki je po letu 1991 na SP zmagal v skoku v višino. Pred dvema desetletjema je bil najboljši Charles Austin, tokrat pa 28-letni Williams, ki je preskočil 2,35 m v prvem poskusu. Na tej višini je končal tudi Rus Aleksej Dmitrik, vendar je letvico preskočil v drugem poskusu. Tretji je bil Trevor Barry iz Bahamov (2,32 m).

Deveto zlato medaljo Kenije na tem SP je pritekel Kemboi, ki je uspešno ubranil naslov na 3000 m z zaprekami. Uspeh je proslavljal že dolgo pred ciljem. Tudi srebro je šlo v Kenijo z olimpijskim zmagovalcem Briminom Kiprutom (8:16,05), evropski prvak Mahiedine Mekhissi-Benabadd iz Francije pa je bil tretji (8:16:09).

Na 1500 m pa naslova ne bo mogel braniti Yusuf Kamel iz Bahrajna, ker je bil šele šesti v svoji polfinalni skupini in je izpadel tudi po času. Pred prevzemom novega državljanstva se je Kenijec pisal Gregory Konchellah; njegov oče Billy je za Kenijo osvojil dva svetovna naslova na 800 m. Izpadla sta tudi Kenijec Daniel Komen, dvakrat srebrn na dvoranskih SP, in Deresse Mekonnen iz Etiopije, drugi na SP v Berlinu.