Matija Krajnc (Mass), drugi slovenski rekorder, bo ob 12. uri nastopil v prvi skupini kvalifikacij, prav tako v metu kopja.

Ratejeva je v skupini B nastopila prva in nedolgo zatem zapustila za kvalifikacije nepričakovano poln stadion v vročem daegujskem dopoldnevu; namerili so prek 35 stopinj Celzija. Izpolnila je prvi cilj in se še na drugem SP zapored uvrstila v finale; dovolj je bil prvi izmed treh možnih poskusov. "Moj cilj je bil, da bi že v prvem metu presegla kvalifikacijsko normo. Bilo je zelo vroče in sem se na ta način hitro umaknila iz pripeke. Tehnično moj met še ni bil najboljši, so gotovo še rezerve. Potrebno pa je bilo malo prilagoditi priprave na nastop. Imele smo le po dva meta pred kvalifikacijami, čeprav je vse skupaj trajalo kar 70 minut. Zato sem med vadbo pred ogrevanjem zunaj stadiona opravila le malo raztezanja, ker mi bi sicer vse skupaj lahko pobralo preveč moči. Ko sem stopila na stezo stadiona, me je kar malo stisnilo pri srcu zaradi polnih tribun. Po 15 minutah pa sem bila že v starem ritmu priprav in se na to nisem ozirala," je kvalifikacije strnila Ratejeva.

Daleč najboljša je bila Christina Obergföll, dvakratna svetovna podprvakinja, ki je leta 2008 v Pekingu z bronom osvojila edino nemško atletsko olimpijsko medaljo. Z 68,76 m, kar je zmogla v prvem poskusu v kvalifikacijski skupini A, je le za deset centimetrov zgrešila svoj najboljši izid sezone. Njena kvalifikacijska daljava je hkrati tretji izid sezone na svetu, prva na lestvici je svetovna rekorderka in olimpijska zmagovalka Čehinja Barbora Šporakova (69,45 m). Skupno drugi izid je dosegla Južnoafričanka Sunette Viljoen (65,24 m), tretjega nemška evropska podprvakinja Katharina Molitor (63,52 m), četrtega Špotakova (63,40 m), petega Rusinja Marija Abakumova (62,49 m), srebrna na OI v Pekingu, šestega pa Britanka Goldie Sayers (62,19 m), četrta na prejšnjih OI.

Christina Obergföll (Foto: Reuters)


"A res.. Zanimivo," je bil prvi komentar Ratejeve potem, ko je izvedela za izjemno daljavo Obergföllove. "Vendar je jutri nova tekma in velikokrat se je vse obrnilo po kvalifikacijah. Začela se bo nova tekma, ki bo veliko bolj pomembna kot kvalifikacije, ki so šele prva majhna stopnica. Upam na vse najboljše v finalu. Želim si, da bi bila bolje uvrščena kot lani v Barceloni. Vsak met bom opravila na polno od prvega naprej. Kar bo, pa bo," je dodala Ratejeva. Pred dvema letoma je bila v Berlinu 11., sedma pa lani na evropskem prvenstvu v Barceloni, kjer se zaradi infekcije in oteklega gležnja, posledica žulja zaradi nove obutve, ni mogla vplesti v boj za odličja, ki ga je sama napovedala.

Voziček kamere je pred kvalifikacijami povozil oznake, s katerimi so si tekmovalke določile zaletno mesto. "Tega niti nisem videla. Me pa je na to opozori trener Andrej Hajnšek. Potem sem ponovno izmerila zalet, na srečo, ker se je bila moja oznaka drugje od tiste oznake, ki so mi jo nato postavili organizatorji," je zaplet pred kvalifikacijami opisala Ratejeva. "Tehnično ni opravila dobrega meta, vendar pa je tako dobro pripravljena, da je bilo tudi to dovolj. Malo je motilo, da so dovolili le dva meta in da 20 minut ni nobena izmed tekmovalk metala. Vendar pa, če so se tako odločili, pa naj bo, tudi čez to je treba iti. Ker smo vedeli, da bo vse skupaj dolgo trajalo in je bilo zelo vroče, je na ogrevanju pred prihodom na stadion opravila le najbolj osnovne vaje, sicer pa smo se bolj držali sence. Zdaj bomo šli s trezno glavo naprej v priprave za finale in se umirili. V rokah imamo le vstopnico za pravo tekmo," je pojasnil Hajnšek.

Danes bodo ponovno podelili šest kompletov odličij: ob 12.10 bo finale atletov v skoku v višino, deset minut pozneje pa se bo začel ženski troskok. Atleti bodo ob 13.25 tekli na 3000 m zapreke, ob 14.30 pa na 400 m ovire. Atletinje se bodo ob 13.55 pomerile v teku na 1500 m, ob 14.15 pa še na 400 m ovire.

Vlašićeva zlahka v finale, Bekele se ni pojavil na startu

Hrvatica Blanka Vlašić, dvakratna zaporedna svetovna prvakinja in lani najboljša atletinja na svetu, se je gladko uvrstila v finale skoka v višino na 13. svetovnem prvenstvu v Daeguju. Etiopijec Kenenisa Bekele, petkratni svetovni in trikratni olimpijki prvak ter svetovni rekorder, pa se ni pojavil na startu kvalifikacij na 5000 m.

Razočaran je kvalifikacije zapustil Irving Saladino iz Paname, saj se aktualni olimpijski zmagovalec in svetovni prvak iz Osake (2007) ni uvrstil v finale skoka v daljino. Preskočil je le 7,84 m in za 18 cm zaostal za kvalifikacijsko oznako ter zabeležil 22. izid.

Blanka Vlašić (Foto: AP)

Bolj zadovoljna sta bila dva Južnoafričana, ki polnita medijske strani. Oscar Pistorius, edini paraolimpijec, ki je doslej dobil priložnost nastopa na atletskih SP, je bil v prvi predaji štafete 4 X 400 m, ki se je z državnim rekordom uvrstila v finale. Caster Semenya, branilka naslova na 800 m iz SP v Berlinu, po katerem je zaradi ugotavljanja spola dolgo burila duhove, pa je zanesljivo nastopila v prvem krogu kvalifikacij.

Bekele je na tem SP v teku na 10.000 odstopil po šestih kilometrih; od januarja leta 2010 zaradi poškodbe ni tekmoval in je očitno ocenil, da na pol krajši razdalji nima nobenih možnosti za uspešen nastop. Drugače pa se je odločila Vlašićeva, ki je pred prvenstvom zaradi natrgane stegenske mišico leve odrivne noge razmišljala o odpovedi. Toda na kvalifikacijski višini 1,95 m je bila tako visoko prek letvice, da je pričakovati nadaljevanje njenega niza zmag na SP; najboljša je bila na prostem leta 2007 in 2009, prva pa tudi na SP v dvorani 2008 in 2010. Lani je bila tudi evropska prvakinja, srebrna pa na olimpijskih igrah v Pekingu (2008).