Gospodarska rast se je znova upočasnila, potem ko je bila v prvem četrtletju 2,3-odstotna, je bila v preteklem četrtletju na letni ravni "le" še 0,9-odstotna. Korak do Evrope postaja tako vse večji, saj se je BDP območja evra kot tudi vse EU v drugem četrtletju na letni ravni povečal za 1,6 odstotka. Boštjan Vasle, direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), je pojasnil, da pri samih vzrokih za takšno gospodarsko sliko Slovenije ni prišlo do bistvenih sprememb: "Gospodarsko aktivnost še naprej spodbuja tuje povpraševanje, domača potrošnja pa v pogojih ohranjanja zaostrenih razmer na trgu dela in poglabljanja krize v gradbeništvu ne kaže znakov okrevanja."

Gradbeništvo je pristalo na novem dnu, v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem so se aktivnosti skrčile za 24 odstotkov, od vrha leta 2008 pa jih loči že 47-odstotni prepad. Finančni minister Franc Križaničje ocenil, da je poleg globokega padca dodane vrednosti gradbeništva za umirjanje gospodarske rasti zelo pomemben padec investicijske porabe. Obseg bruto investicij se je namreč po dveh obdobjih rasti znižal kar za 8,9 odstotka, medtem pa je podobna usoda doletela še domačo potrošnjo, ki je padla za 2,1 odstotka. Padec slednjih je tudi posledica nižjega obsega posojilne dejavnosti bank. "Njihova popolna stagnacija ni zgolj posledica majhnega povpraševanja, temveč tudi izjemno konservativne politike bank v zadnjem času," je dejal minister za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija in poudaril, da je to eden izmed glavnih razlogov za nizko rast BDP. "Gospodarski podatki zelo resno opozarjajo na to, da srednjeročno močnejše gospodarske rasti ne bo, če se v slovenskem bančnem sistemu ne bo nekaj zelo hitro spremenilo," je opozoril Gaspari.

Kljub slabšanju gospodarskega položaja so razveselili pozitivni premiki na trgu dela. Brezposelnost se je znižala na 8,4 odstotka, medtem ko v območju evra vztraja pri desetih odstotkih. A veselje bo po mnenju Vasleta kratkotrajno, "poslabšani kazalniki za julij namreč nakazujejo možnost, da je bilo izboljšanje na trgu dela v pomladnih mesecih le prehodnega značaja".