Po uspehu je Rudisha razkril skrivnost svojega uspeha. "Kaki (Sudanec, v Daeguju drugi - op. p.) me je prisilil, da sem trdo garal. Skupaj sva nastopila že na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2006 v Pekingu, kjer sem se prepričal, da je izjemen tekač, ki se bo povzpel na svetovni vrh. Vedel sem, da ga lahko premagam le s trdim delom. Garal sem in garal in za zdaj se mi obrestuje," je priznal Rudisha. V zgodovini teka na srednjih progah je bilo že precej nepozabnih dvobojev, ob katerih so se navduševali ljubitelji atletike. Dvoboji med mladima Rudisho in Kakijem gredo lahko po poteh Sebastiana Coeja in Steva Owetta ali Saida Aouite in Steva Crama.

"Vsakokrat, ko tekmujeva skupaj, iz sebe iztisneva maksimum. To sva pokazala že na številnih tekmah. Morda je bilo v Daeguju videti, da sem svetovni prvak postal zlahka. A verjemite, da ni bilo tako. Ves čas sem spremljal, kje je Kaki. Šele ko sem prečkal cilj, mi je padlo veliko breme z ramen," je tekmeca hvalil Rudisha. "Tudi sam bi si želel, da bi najini dvoboji trajali še dolgo let. A se s tem ne obremenjujem. Šport je krut in nikoli ne veš, kdaj te doleti poškodba ali kakšna druga katastrofa, ki te oddalji od uspehov. Zato je treba uživati vsak dan posebej."

Rudisha in Kaki sta se do zdaj v medsebojnih dvobojih pomerila desetkrat. Po naslovu svetovnega prvaka je Rudisha izenačil izid v zmagah na 5:5, Kenijec pa je dobil zadnje štiri dvoboje.