Slovenski tabor je opravil temeljito analizo tekmecev in včeraj zvečer skoval taktiko za polfinale, kamor so se prebili vsi favoriti, potem ko v repasažih ni bilo več taktiziranj. "Če želiva nastopiti v finalu A, bo treba vožnjo iz predtekmovanja dvigniti na višjo raven. Na papirju le Litovca ne spadata v ožji krog favoritov. Nova Zelandija je prvi favorit, midva sva dobro opravila v predtekmovanjih, Norveška je dosegla najboljši čas repasažev, Francija drugi najboljši čas predtekmovanja, Estonca v zadnjih letih redno osvaja kolajne. Torej skupek uglednih posadk, ki še niso pokazale vsega, zato bo izredno težko in si napak ne boš smel privoščiti," je bil po tradiciji analitičen 39-letni Iztok Čop, ki je prepričan, da nihče ne bo startal s taktičnim načrtom, da osvoji tretje mesto.

"Takšna taktika bi bila samomor, zato bo treba napasti višjo uvrstitev od tretjega mesta. Vsi se zavedamo, da so razlike minimalne, zato bo treba razkriti karte in pokazati vse, kar je v nas," je dodal Čop, ki je tri proste dni skupaj s Špikom izkoristil za trening, na katerem pa je bila že zgodaj zjutraj velika gneča, zato je bila tudi gladina jezera nemirna. Treningi fizično niso bili posebej naporni. "Po premoru v ponedeljek je treba telo prebuditi in se znova pripraviti na tekmovalne obrate. Še malo bolj morava začutiti čoln, da bo v polfinalu lepše tekel, in odpeljati vsaj podobno tekmo kot v predtekmovanju, saj bo konkurenca vsaj za en razred višja, kot je bila v predtekmovanju," je med klepetom v hotelu Triglav, tik nad Malo Zako, dodal Čop.

Najboljši slovenski športnik v zgodovini samostojne Slovenije je analiziral tudi prvo polfinalno skupino, v kateri bodo ob 11.23 veslali čolni Češke, Avstralije, Velike Britanije, Nemčije, Argentine in Kanade. "Vedno, ko gledaš drugo skupino, se ti zdi nekoliko lažja. Tudi v prvem polfinalu so štiri kakovostne posadke, prav mejna posadka med tretjim in četrtim mestom tekmo vedno naredi težko. Če želiš v finale A, moraš premagati vse tekmece, vsaj dve vrhunski posadki bosta ostali pred vrati finala. Nihče se noče sprijazniti s položajem pred vrati, ampak vsi hočemo stopiti skozi njih," je dodal Čop.