Slovenski junak v Daeguju si je nabral veliko izkušenj, da ve, da po uspehih ni časa za proslavljanje. Čaka ga še pet tekem (prihodnji teden v Brežicah in Rietiju, 13. septembra v Zagrebu, 15. v Dubnici in 20. v Varšavi), na katerih si želi narediti še korak naprej v želji po čim boljših pripravah na olimpijsko sezono, pred katero bo imel le enotedenski premor.

"Po uspehu smo nazdravili. Bili smo v središču mesta, nekaj pojedli in popili, a je bilo bolj umirjeno. Prisotni smo bili vodstvo reprezentance, nekaj atletov, ki so končali nastope, nekaj trenerjev in jaz," je po dopoldanskem treningu v lokalu pred atletsko vasjo okrog poldneva pojasnil Primož Kozmus, ki še ni vedel, kdaj natančno se vrača v Slovenijo. Po nekih informacijah naj bi prišel že jutri, najbolj pa mu ustreza prvotni scenarij, da bo v Južni Koreji do ponedeljka. Razmere za trening so v atletski vasi namreč vrhunske.

"Prejel sem precej čestitk. Pogledal sem jih z enodnevno zamudo, saj sem telefon pozabil v hotelu. Šele tedaj sem se dobro zavedal, da sem res vse presenetil," je ob pitju soka razlagal Kozmus. Na vprašanje, ali si je ogledal posnetek finala, je odgovoril negativno. "Pravite, da so posnetki dobri? Moram jih nujno dobiti, a še ne vem, kje. Upam, da se jih bo dalo kje naročiti. Prav bi mi prišli zelo dobri, da lahko čim bolje realiziram mete. Toda če ste opazili, da sem v drugem metu za las ostal v izmetnem krogu, so gotovo dobri. Res sem šel na vse ali nič in dobil ogromno. Ko sem videl sodnika, da je pokazal belo zastavo, se mi je odvalil kamen od srca. Po drugi strani sem se v finalu zavedal, da moram čim prej priti do dobrega meta, saj sem se bal, da bo moči vse manj," je dan in pol po tretji osvojeni kolajni na svetovnih prvenstvih podoživljal finale Primož Kozmus.

Brežičan je bil zelo vesel uspeha Kojija Murofušija, ki bo letos dopolnil 37 let. "Res je dober. Biti deset let v vrhu meta kladiva in brez zlate kolajne je zelo mučno. A se je znal pobrati in nas je pošteno premagal. Prepričan sem, da bo prihodnje leto na olimpijskih igrah še boljši. A tudi drugi bomo," je nadaljeval najboljši slovenski atlet.

Sledil je pogovor o krvnih testih, po katerih bodo po SP atletom naredili biološki potni list. "Povsem se strinjam s to odločitvijo Mednarodne atletske organizacije. Bolj me moti, da nihče ne ve, kako se bodo tega lotili. Upam, da čim bolj celovito. Da bomo vedno poleg urina dali tudi krvni test." Pred koncem druženja smo Kozmusa vprašali, ali je že kaj delal izračun, koliko ga bo stala prva sezona po vrnitvi na atletsko stezo. "Odkrito povedano, ne vem. Pred leti me je stala okrog 100.000 evrov. Letos bo strošek nekoliko manjši, saj sem večinoma treniral doma. Ta podatek bom verjetno natančneje vedel čez nekaj tednov."