Južnoafričan Oscar Pistorius je atlet, ki bo svetovnemu prvenstvu v Daeguju pustil nepozaben pečat. 24-letni tekač na 400 m je namreč pred prvenstvom s strani Mednarodne atletske organizacije (IAAF) dobil zeleno luč za nastop. Odobritev IAAF je sprožila kopico vprašanj, o katerih je govora na vsakem koraku. Razlog? Pistoriusu so namreč amputirali obe nogi, tako da tekmuje s protezama.

"Najhitrejši človek na svetu brez nog", kot ima naziv v atletskem svetu, vadi v Pretorii, južnoafriškem mestu, ki ima podobno "usodo" kot Daegu, saj je za obe velemesti veliko ljudi prvič slišalo med svetovnim nogometnim in atletskim prvenstvom.

"Naj najprej poudarim, da imam do invalidov poseben rešpekt. Sočustvujem z njimi in se absolutno strinjam, da tekmujejo na olimpijskih igrah invalidov. Z nastopom Pistoriusa v Južni Koreji pa se ne strinjam. V atletski vasi v Daeguju sem ga opazoval pri treningu, ko je delal distance na 250 metrov. Ob sebi je imel ves čas vadbenega partnerja. Ko sta distanco delala tretjič, je partner zadnjih 30 metrov od utrujenosti popustil. Ko sem opazoval Pistoriusa, sem imel občutek, da je namerno spustil tempo, da se ne bi videla preveč očitna razlika v prednosti, ki jo ima. Tudi ko je popustil, je imel še vedno zelo hiter korak, ki mu ga omogočata posebni protezi. Žal mi je, da tega, kar govorim nisem posnel, saj bi se na kameri vse skupaj videlo precej bolje," je jasno povedal svoje mnenje slovenski trener Slavko Černe ter opozoril še na eno prednost Južnoafričana. "Dobro veste, koliko atletov ima težave s poškodbo ahilove tetive. Odsotnost od vrhunske atletike je dolgotrajna. Ima Pistorius te težave? Nima in jih nikoli ne bo imel."

IAAF je z dovoljenjem Pistoriusa sprožila še druga ugibanja. Dovolila mu je namreč nastop na 400 m, v štafeti 4 x 400 m pa lahko tekmuje zgolj kot prvi, ki celoten atletski krog teče na svoji stezi. To je obrazložila z dejstvom, da lahko sicer med prerivanjem za štafetno palico pride do posledičnega padca, v katerem bi kratko potegnil prav Pistorius. Številni imajo tudi pomisleke, ker so mu že pred leti dokazovali, da je njegov korak zaradi posebnih protez daljši od zdravih atletov. Tedaj je Pistorius v bran povedal, da je on za razliko od tekmecev hendikepiran na startu, saj potrebuje precej več časa, da pridobi maksimalno hitrost.

Zakaj je Pistorius dobil dovoljenje IAAF, smo vprašali Gabrijela Ambrožiča, ki je v Daeguju zastopal Atletsko zvezo Slovenije (AZS) na kongresu IAAF. "Tehnični del IAAF, se pravi delegat, tehnična in tekmovalna komisija ter drugi organi, so bili absolutno proti nastopu Južnoafričana. Toda naše mnenje je bilo očitno za politični vrh IAAF povsem nepomembno. Zakaj je tako, je dobro vprašanje, na katerega žal nimam odgovora," je pojasnil predsednik tekmovalne komisije (AZS) ter nadaljeval: "Predlani smo na kongresu v Berlinu dopolnili pravilnik. Jasno smo napisali, da je kakršna koli uporaba pripomočkov, ki bi pomenila prednost, absolutno prepovedana. Zato so tudi zelo strogi kriteriji merjenja vzmeti in žebljev na sprintericah, ki ne dovolijo niti milimetra odstopanja od napisanih. Z invalidi sočustvujem, toda mislim, da se v primeru Pistoriusa krši pravila. Ne predstavljam si namreč, da bi lahko slovenski atleti tekmovali na svetovnem prvenstvu, če Atletska zveza Slovenije ne bi bila članica IAAF. Takšna so pravila in so za vse enaka. Zato bi si najbolj želel, da bi Pistorius v Daeguju zmagal, saj bi šele v tem primeru prišle na dan vse nepravilnosti."

Mnogi se tudi sprašujejo, kaj bi bilo, če bi atletom s posebnimi protezami dovolili denimo skakati. Ekstremisti celo pravijo, da je teoretično možno, da bo v prihodnosti kakšen atlet v boju za vrhunski rezultat pripravljen na amputacijo noge...