V Zaresu po navedbah Jurija nasprotujejo torkovim trditvam SDS o "poskusu obnovitve komunistične tradicije". Tovrstne izjave zgolj povečujejo nezaupanje v državo in njene institucije, v očeh mednarodne javnosti pa prikazujejo Slovenijo kot nezaupanja vrednega in nekredibilnega partnerja, je zapisal v izjavi za javnost.

Prepričan je, da predsedniku SDS Janezu Janši in njegovi stranki "ne more biti dovoljeno, da ogroža ugled države, bilateralne odnose, gospodarsko rast in delovna mesta nasproti najpomembnejši slovenski gospodarski partnerici". "Še najmanj pa mu je dovoljeno povzročati škodo slovenskim ljudem in ogrožati rast delovnih mest," meni Juri.

"Če naši najpomembnejši partnerji iščejo pot za izhod iz krize in poti za ustvarjanje političnega konsenza, morajo slovenski politiki zbrati vsaj toliko dostojanstva, da podpirajo konsenz doma in enotnost politikov navzven," je zapisal Juri. Ob tem je spomnil, da z okrevanjem nemškega gospodarstva upamo na rast in delovna mesta tudi v Sloveniji.

V SDS so bili v odgovoru na navedbe Jurija kratki. "Nad mednarodno informacijo se zgražajo tisti, ki so leta 2007 na več kot 320 naslovov v tujini poslali peticijo, v kateri so zapisali da bo predsedovanje Slovenije 'skrb vzbujajoč znak za sedanjost, še bolj pa za prihodnost Evropske unije'," so zapisali za STA.

V SDS so v obvestilu, ki so ga ob torkovem obisku nemške kanclerke Angele Merkel Sloveniji posredovali tujim novinarjem, zapisali, da smo v Sloveniji priča poskusu obnovitve "komunistične tradicije". V slednje so v stranki prepričani zaradi imenovanja Branka Masleše na položaj predsednika vrhovnega sodišča, Zvonka Fišerja na položaj generalnega državnega tožilca in Dušana Vučka, ki po novem vodi Državno volilno komisijo.

Omenili so tudi državno odlikovanje, ki ga je predsednik države Danilo Türk podelil nekdanjemu vodji Službe državne varnosti Tomažu Ertlu, in poimenovanje ljubljanske ceste po nekdanjem jugoslovanskem diktatorju Josipu Brozu - Titu. Glede afere Patria pa so zapisali, da še vedno ni dobila epiloga.