Ajurveda in kožne bolezni

V kotičku, ki ga namenjamo zdravljenju po sistemu ajurvede, nam je Mani Vannan, dr. med., ki po tem načelu zdravi pri nas, natančneje v Hiši ajurvede (prej Nithi ajurveda) na Zabretovi 9 a v Šmartnem pri Ljubljani, tokrat predstavil zdravljenje kožnih bolezni, med drugim tudi luskavice.

Vse kožne bolezni, tudi luskavica, imajo vzrok v zastrupljenosti telesa. Skladno z ajurvedskimi načeli zdravljenja je treba telo najprej razstrupiti s posebnim postopkom, ki se imenuje panchakarma. Ta vsebuje več različnih obravnav, ki so določene glede na vzroke bolezni in stanje posameznika.

Skladno z načeli ajurvede, ki smo jih že predstavili v Nedeljskem dnevniku, je običajno vzrok za nastanek bolezni v neravnovesju vate ali kape v telesu, torej dveh od treh osnovnih energij v telesu. Vnos strupov z nizko potenco, kot so na primer konzervansi v hrani, razne vrste hitre hrane, ki jih počasi vnašamo v svoje telo, je glavni vzrok patoloških sprememb v telesu (dooshi vishas).

Terapija

Povprečna ajurvedska terapija traja enaindvajset dni in je sestavljena iz različnih postopkov za razstrupljanje telesa. Po terapiji je treba nadaljevati s predpisano dieto in zeliščnimi pripravki vsaj še devetdeset dni ob vsakomesečnem kontrolnem pregledu.

Ajurveda pravi, da je naša želja vzrok vseh bolezni. Ali drugače: uživanje tiste hrane, ki jo imamo najraje in jo uživamo v prevelikih količinah ali prepogosto, negativno vpliva na naš telesni mehanizem in počasi povzroči bolezensko stanje.

Določene prehrambne navade počasi povzročajo težave s kožo. Najpogostejše kombinacije hrane, ki imajo škodljiv vpliv na kožo, so uživanje mlečnih izdelkov skupaj z ribami ali uživanje jogurta skupaj s piščancem. Alkohol in cigarete še dodatno povzročajo težave. Pomemben vpliv na razvoj kožnih sprememb, tudi luskavice, ima tudi stres. Na splošno za tiste, ki imajo težave s kožo, ajurveda odsvetuje prevelike količine jogurta, prav tako prevelike količine morske hrane. Kisla, slana in pekoča hrana niso primerne, enako tudi ne priporočajo uživanja hladne hrane, torej neposredno iz hladilnika. (mp)