Predlani je bilo na zmagovalnem odru v Berlinu nad njim le nebo. Letos pa je po fascinantni vrnitvi na atletske steze priznal premoč le velemojstroma, kakršna sta Koji Murofuši (po 15 letih v svetovnem vrhu je prvič postal svetovni prvak) in Madžar Krisztian Pars, ki ju je ločilo le šest centimetrov.

Ko je olimpijski prvak iz Pekinga že v prvem metu vrgel 77 metrov in pol, mu je padel prvi veliki kamen od srca. Vedel je, da je izpolnil dva cilja. Svoj najdaljši met sezone in daljavo, ki bo gotovo zadostovala za uvrstitev med najboljšo osmerico. Ko smo se spraševali, ali ima še toliko moči, da vrže 78 metrov, kar si je zadal kot rezultatski cilj ob vrnitvi na atletske steze, je dal Kozmus hiter odgovor. Že v drugi seriji je kladivo poletelo 79,39 metra. Izjemen met sta presegla le dva tekmovalca, ki sta bila z metom prek 81 metrov zasluženo na prvih dveh mestih.

Brežičan je tako presenetil tekmece, da so se z izjemo Murofušija, ki je svoj življenjski dosežek po spodletelem nastopu pred štirimi leti v domači Osaki dosegel zelo blizu doma, začeli spraševati, od kod je slovenski silak vzel moč. Meti so minevali in kazalo je, da je Kozmusu podlegel tudi Pars. A se je Madžar zbral in v četrti seriji z daljavo 79,97 metra najprej presegel Kozmusa, v zadnji pa z metom 81,18 metra pokazal pravo znanje.

Najbolj negotovo na slovenski tribuni, kjer so za slovenskega junaka poleg trenerja Marka Ogorevca v naši družbi navijali še predsednik tehnične komisije pri Atletski zvezi Slovenije Gabrijel Ambrožič, predsednik AZS Peter Kukovica, direktor AZS Boris Mikuž, skakalka v daljino Nina Kolarič, trener Matej Juhart, reprezentančni zdravnik Jure Šorli z ženo in menedžer Uroš Žager, je bilo v peti seriji. Nemec Markus Esser se je s kladivom namreč dotaknil 80-metrske znamke, a na srečo le s konico orodja. Daljava 79,12 metra je bilo olajšanje, ki se ga bomo spominjali vse življenje.

"Ob tej priložnosti bi se najprej zahvalil trenerju Vladimirju Kevu, ki je v 15 letih Kozmusa pripravil do te mere, da sem po vrnitvi Kozmusa zlahka opravil svoje delo. Presrečen sem!" so bile prve besede trenerja Marjana Ogorevca. Na vprašanje, ali ga je kolajna presenetila, je Ogorevc odgovoril: "Pred odhodom v Daegu sem doma stavil s Severinom Lipovškom (Kozmusova podaljšana roka na treningih - op. p.) in napovedal kolajno z daljavo 79,03 metra. Z rezultatom sem malce zgrešil, z uvrstitvijo k sreči ne. Primož je bil v finalu sproščen in psihološko pripravljen kot v najboljših časih. Manjkalo mu je malo moči in kilometrine, saj je z resnim treningom začel šele februarja, pred tem pa se je tri mesece privajal. Iz sebe je iztisnil maksimalni izkupiček."