"Ker je bilo lani evropsko prvenstvo v Bratislavi s štirimi kolajnami izredno uspešno za Slovenijo, upam, da bodo dobre občutke uporabili tudi letos in dobro tekmovali," je poudaril direktor reprezentanc Andrej Jelenc in dodal, da želijo doseči olimpijsko kvoto v vseh štirih kategorijah.

Prvi slovenski zvezdnik je kajakaš Peter Kauzer, ki obožuje progo v Bratislavi. "Če Jure Meglič pravi, da je to zanj druga najljubša domača proga, je zame prva, saj na njej treniram in tekmujem že 12 let. Z njo se lažje spoprimem kot s Tacnom. Na lanski naslov evropskega prvaka v Bratislavi se ne oziram, ker je letos nova tekma, na kateri imam veliko željo po dobri vožnji in zmagi. Največja konkurenca bom samemu sebi. Na startu bo 20 tekmovalcev, ki so sposobni zmagati, zato bo treba imeti za uvrstitev na oder za zmagovalce kanček sreče," napoveduje Peter Kauzer, ki bo na tekmi sezone nastopil s starim modelom čolna, s katerim je uspešno tekmoval vso sezono, saj se z novim plovilom ni najbolje ujel. Kauzer spada med tiste tekmovalce, ki se ne obremenjujejo s pomembnostjo tekmovanja, ampak poudarja, da so na vsaki tekmi start, valovi, vrata in cilj.

"Sem dobro pripravljen in motiviran. V dosedanjem delu sezone sem imel le dva spodrsljaja. Pred menoj na pladnju je vse, le vzeti moram ponujeno, česar lani v Tacnu nisem naredil. S tekmeci se ne obremenjujem, ker na njih ne moreš vplivati, lahko le sam nase. Sam sebi si želim s kolajno dati darilo za rojstni dan," je samozavesten Kauzer, ki je letos zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala. Slovenska kajakaška trojica Kauzer, Meglič in Brus veliko pričakuje od moštvenih voženj, saj je letos zmagala že na evropskem prvenstvu Španiji.

Čeprav sta člana kanuja dvoseda Sašo Taljat in Luka Božič v Pragi dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, je njun glavni cilj osvojitev olimpijske kvote. Veterana Dejan Kralj in Simon Hočevar, ki bosta tekmovala v kanuju dvosedu, sploh ne štejeta več, kolikokrat sta bila na svetovnih prvenstvih. Hočevar, ki bo imel dvojni program zaradi nastopa še v kanuju enosedu, je tekmoval že pred 20 leti, ko je bila Jugoslavija v zadnjih izdihljajih. Kanuisti in kajakašice imajo v mislih predvsem olimpijsko normo.