Dayron Robles je v Koreji že proslavljal naslov prvaka, toda sodniki so ugotovili, da je ob tem, ko je tekel 13,14 za zlato medaljo, oviral tekmeca, Kitajca Liu Xianga. Namesto Kubanca je zlato tako naknadno dobil Američan Jason Richardson (13,16). Liu Xiang je s tretjega napredoval na drugo mesto (13,27), do brona pa se je prebil Britanec Andrew Turner (13,44). Kubanci so se pritožili, vendar neuspešno.

V metu kladiva je zmagal Japonec Koji Murofuši (81,24 m), v skoku s palico Poljak Pawel Wojciechowski z izenačenim izidom sezone na svetu (5,90 m), v suvanju krogle Novozelandka Valerie Adams (21,24 m), v teku na 400 m Amantle Montsho iz Bocvane (49,56) in na 100 m Američanka Carmelita Jeter (10,90).

Enaintridesetletna Jetrova je na 100 m ugnala Jamajčanko Veroniko Campbell-Brown (10,97), ki je slabo startala, ter Kelly-Ann Baptiste iz Trinidada in Tobaga (10,98). Jamajčanka Shelly-Ann Fraser, branilka naslova in olimpijska prvakinja, je bila razočarana na četrtem mestu (10,99). Na štirikrat daljši razdalji je Montshojeva osvojila prvo odličje na dosedanjih SP za Bocvano in presenetila Američanko Allyson Felix (49,59), trikratno svetovno prvakinjo na 200 m, tretja pa je bila Rusinja Anastazija Kapačinska (50,24). Američanka Sanya Richards-Ross, branilka naslova, je bila predzadnja, sedma (51,32).

Valerie Adams je ubranila naslov v suvanju krogle pred Belorusinjo Nadeždo Ostapčuk (20,05 m) in Američanko Jillian Camareno Williams (20,02 m). Wojciechowski je bil prvi v skoku s palico, čeprav je 5,90 m tako kot on preskočil tudi Kubanec Lazaru Borgesu. Slednji je bil na zadnji višini tekme in najvišji letos v tej disciplini uspešen tretjič, Poljak pa je letvico preskočil v drugem poskusu in se veselil zlata. Bron je osvojil Francoz Renaud Lavillenie (5,85 m), ki je bil pred SP sam lastnik najboljšega izida sezone.

Borges je zlato izgubil v športnem boju, njegov rojak Robles pa za zeleno mizo. Na visokih ovirah se je tako oviral druga velika drama SP po nedeljskem teku na 100 m, kjer je bil zaradi prehitrega starta diskvalificiran Jamajčan Usain Bolt. Slednjega je to doletelo po vseh atletskih pravilih, v kubanskem taboru pa so menili, da je bila Roblesova diskvalifikacija neupravičena.

Drugače je zatrdil Liu Xiang, drugi "junak" te zgodbe. "Ko sem se približeval deveti oviri, me je Robles potegnil nazaj. To me je upočasnilo. Pred tem sem bil že blizu tega, da osvojim vsaj drugo, če ne že prvo mesto," je menil Kitajec. Povsem drugih misli je bil Robles: "To, kar se je primerilo danes, se zgodi skoraj na vsaki tekmi na 110 m ovire. Tudi mene so ovirali v polfinalu na tem SP. Težko je prežvečiti tako odločitev."

Eden najboljših športnikov invalidov na svetu, južnoafriški tekač Oscar Pistorius, je izpadel v polfinalu na 400 m z zadnjim, osmim mestom v skupini ter skupno 22. časom (46,17). Pistorius je postal znan po svojem boju s krovnimi športnimi organizacijami, da bi lahko na velikih tekmovanjih nastopil skupaj z zdravimi športniki. Štiriindvajsetletnik zaradi amputacije nog v rani mladosti teče s posebnima protezama. Po boju z Mednarodno atletsko zvezo (IAAF), Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) in po pritožbi na Mednarodno športno arbitražo (Cas) v Lozani je leta 2008 vendarle dobil priložnost, da nastopi na SP, letos pa mu je s 45,07 uspelo izpolniti tudi normo.