Bolt je v svojem slogu ves čas zganjal cirkuške vragolije, s katerimi si je v svetu športa pridobil predvsem simpatije mlajših, kar je prvič v karieri plačal na vrhuncu moči - v finalu SP, kjer je branil lovoriko iz Berlina. Svetovni prvak je nepričakovano postal Boltov rojak Yohan Blake, ki je edini tekel pod 10 sekundami (9,92), ameriško čast je z drugim mestom opral Walter Dix, svetovni prvak iz Pariza 2003 Kim Colins pa je s tretjim mestom pokazal, da je velemojster velikih tekmovanj.

"Pričakujete, da boste videli solze?" je Usain Bolt najprej vprašal novinarje, ko se je sprehajal med njimi v mešani coni. "Ne boste jih!" je posmehljivo odgovoril sam sebi in odhitel naprej. Zanimivo bo Bolta spremljati v nadaljevanju SP, ko po pokazal, ali se bo odslej podvigov loteval resneje ali bo nadaljeval svoj imidž. Do konca prvenstva ga namreč čakata še dve preizkušnji, in sicer v teku na 200 metrov in štafeti 4x100 metrov.

"Sprva sem pomislil, da Bolta kljub napačnemu startu ne bodo diskvalificirali," je dejal Američan Walter Dix. Toda v kraljici športa so pravila strožja kot pri kralju nogometu, kjer ne bi pomagalo niti pet sodnikov, da bi nasprotnikom Barcelone v tekmah za lovorike piskali kakšen prekršek v kazenskem prostoru. "To je brez dvoma najlepši trenutek moje kariere. Sprva se je bilo težko zbrati, ker je bila proga zraven mene prazna. Vendar sem se po slabšem startu hitro zbral in zmago dosegel tudi za Usaina," je bil po velikem uspehu diplomatski Yohan Blake. V finalu je razočaral edini belopolti sprinter Christophe Lemaitre, ki je kljub slabim pogojem (veter v prsi - 1,4 m/s) z zanj skromnim časom 10,19 zasedel četrto mesto.

Težko se bo v zgodovini svetovnih prvenstev še kdaj ponovila zgodba, da so prvi dan vse komplete odličij pobrale kenijske atletinje. Najprej so v maratonu s trojno zmago matirale tekmice, zgodbo pa so nadgradile v večernem terminu, ko so v teku na 10.000 metrov zasedle celo prva štiri mesta. Kenijski novinarski kolegi so sobotni dan poimenovali kar najsrečnejši dan v zgodovini kenijskega športa. Opozorili so predvsem na Vivian Cheruiyot, ki bi v primeru zmage na 5000 metrov postala ena velikih junakinj 13. SP. Zgodba 27-letne dolgoprogašice je zanimiva tudi zato, ker je letos že postala svetovna prvakinja v krosu, 10.000 metrov na stezi pa je v tej sezoni tekla sploh prvič v karieri. "Ko sem 'preživela' kenijske kvalifikacije, sem vedela, da lahko postanem tudi svetovna prvakinja. Bolj kot to pa me veseli dejstvo, da nam je ekipno uspel neverjetni podvig, ki ga poleg nas verjetno ne bo nikoli pozabil ves kenijski narod," je razlagala Vivien Cheruiyot ter dodala: "Na stezi nameravam tekmovati še pet, šest let, potem me bodo gotovo začele premagovati mlajše tekmice. Takrat se bom, seveda če bom zdrava, posvetila maratonu."

Tudi druge velesile so prvi konec tedna svetovnega prvenstva pokazale, da so na atletski tekmi leta dobro pripravljene. Pri Američanih sta postala svetovna prvaka Brittney Reese, ki je imela le en veljaven skok v daljino, in deseterobojec Trey Hardee. Kitajsko je do prvega zlata v metu diska pripeljala Li Yanfeng, Rusijo je do zmage "sprehodil" Valerij Borčin (v hoji na 20 kilometrov je ubranil naslov iz Berlina), izjemen boj pa je bil tudi v teku na 10.000 metrov, kjer je Maročan Ibrahim Jeilan po 600 metrov izjemnega finiša v zadnjih desetih metrih ugnal naturaliziranega Britanca Mohameda Faraha.