V današnjem finalu, ob 12.15 po slovenskem času, bodo nastopili stari znanci predvsem iz nekdanjega vzhodnega bloka, medtem ko so bili napadi novih imen z zahoda jalovi. Kar je za Slovenijo najpomembnejše, je, da bo med najboljšo dvanajsterico tudi Primož Kozmus. Brežičan je bil v kvalifikacijah hladen kot špricer, saj se mu niti za trenutek ni poznala enoletna odsotnost s tekmovališč. Čeprav se je v finale uvrstil brez izpolnjene kvalifikacijske norme, je bil nastop med svetovno elito nesporen od prvega meta naprej.

Kako ste zadovoljni z najpomembnejšim nastopom po vrnitvi v tekmovalno areno?

Zelo sem zadovoljen. Sicer sem si želel preseči 77-metrsko znamko, a mi to v kvalifikacijah ni bilo dano. Boril sem se, a nisem izvedel nobenega izdelanega meta. Lahko rečem, da sem se do finala privlekel, saj je bila gostota tekmovalcev zelo velika. Sedaj se moram spočiti in biti v finalu še boljši. Predvsem sem počival in delal nekaj vaj za moč, da sem čutil, da mišice opravljajo svojo funkcijo.

Kako bi opisali tri kvalifikacijske mete?

Vsakokrat sem naredil malo tehnično napako. Noge ne spremljajo kladiva, so prepočasne in orodje mi pobegne. Vendar so to težave, ki me spremljajo ves čas po vrnitvi. Prvi met je bil tehnično še najboljši. Potrebno bodo korekcije.

Kako ste lahko v enoletni odsotnosti v najtežjih trenutkih ohranili neverjetno mirnost?

Rad tekmujem, sem na največji tekmi in psihološko sem zelo dobro pripravljen. To je glavni recept. Imam pa težavo predvsem v fizični pripravljenosti, pri kateri imam še precej rezerve. To je raven, v kateri trenutno delujem, z optimalnim metom pa lahko vržem še dlje. Čutim, da sem sposoben daljših metov, kot so kazale kvalifikacijske daljave. Upam, da bom to pokazal v današnjem finalu.

Se strinjate, da se boste v finalu pomerili stari znanci, izkušeni lisjaki?

Popolnoma. Nekaj presenečenj je sicer bilo. Največje zame pa gotovo sijajna pripravljenost Kojija Murofušija. Pod drugi strani je treba vedeti, da je trofejen metalec, ki se na veliko prvenstvo ne bi prišel zgolj kazat.

Na svetovnih prvenstvih imate v zbirki prvo, drugo in peto mesto. Kaj pričakujete od finalnega nastopa?

Boril se bom kot lev. Kajpak se lahko zgodi, da bom dosegel najslabšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Moj osnovni cilj je, da se uvrstim med najboljših osem, da bi si priboril nove tri mete. Kvalifikacije so pokazale, da se lahko v enem metu zgodi veliko. Kdor bo zadel ta met, bo imel prednost nekaj mest.

Romantike v finalu gotovo ne bo, saj so kvalifikacije pokazale, da se boste morali močno potruditi za uvrstitev med osmerico. Kako se boste spoprijeli s finalom?

Tako, da bom od prvega trenutka naprej napadel z vsemi močmi. Že na ogrevalnih metih bodo potrebni maksimalni napori. Nedvomno pa se lahko uvrstim med osem, saj so fantje ranljivi.

Lahko opišete, kako izgleda v metu kladiva met na vse ali nič?

Pri meni tako, da grem v izmet ekstremno hitro. Če z nogami zdržim tempo, bo šlo daleč. Če ne, boste videli, da bo daljava precej krajša od povprečja. Trener Marjan Ogorevc je želel, da že v kvalifikacijah izvedem hitrejši met, a sem nekoliko taktiziral, saj se mi je zdelo, da lahko vržem 77 metrov tudi z nekoliko počasnejšim ritmom.

Lahko napoveste naskok na kolajno?

Ne morem. Lahko ste se prepričali, da je nekaj metalcev zelo močnih. Mislim, da bo za kolajno potreben met prek 80 metrov, zanesljivo pa prek 79. To bo zame bržčas previsok zalogaj.