Do Ljubljane se je z njim pripeljala le še trojica, odpadla pa sta kolesarja Perutnine in Save, Matej Marin in Jure Bitenc. "Na vzponu na grad sem pazil predvsem na Švicarja Hollensteina, ki je na klancu prvi napadel, a sem bil močnejši in hitrejši," je spregovoril Fajt po opravljeni dopinški kontroli. Zmaga je bila tudi v smeri dokazovanja. "Iščem klub za 2012. V Adrii me očitno ne rabijo več. Zmaga je bila zato za motivacijo, čeprav sem vedno motiviran in take vrste motivacije ne rabim," je pristavil junak dirke, ki je bila v veliki meri v organizacijski shemi avstrijskega pokala Tchibo.

V zasledovalni skupini so bili po pričakovanju najhitrejši Blaž Furdi (Adria Mobil), Luka Mezgec (Sava) in Matej Mugerli (Perutnina), ki so osvojili tolažilna mesta pet, šest in sedem. Glede na gesto Furdija v cilju nemara sploh ni dobro vedel, koliko jih je že v cilju. "Situacija med dirko je bila tako čudna, da nismo niti dobro vedeli, ali bi ubežnike polovili ali pustili," je pripomnil Mezgec. "Opravljal sem vse garaške naloge že od starta, v begu sem se znašel nenadejano. Nisem imel moči za več," je pripomnil Matej Marin, s katerim pa ekipa Mateja Mugerlija in Roberta Vrečerja ni ponovila slavja prvih treh izvedb sicer druge največje enodnevne dirke v Sloveniji. "To je bila prva dirka letos, da se je izšlo. Bili smo dobri vso sezono, a nismo imele nekaj tiste sreče za zmago, kot smo jo imeli lani večkrat. Štejejo pa le zmage," se je veselil šef Novomeščanov Milan Eržen.

Slovenski kolesarji so se na polno udarili že v soboto zvečer na Kriteriju "Okoli Grma" v Novem mestu. Luko Mezgeca (Sava), ki je v uvodnih krogih nabral največ točk, pa je na koncu za eno samo točko prehitel domačin Marko Kump (Geox). "Pogledal sem med ubežnike, kako nevarni so, Kumpa pa sem zgrešil. Pač," je pripomnil Mezgec. "Ni vse v nogah, veliko je tudi v glavi," se je navihano smejal Marko Kump.