Obama in Merklova se strinjata, da bi morali prizadevanja za oživitev svetovnega gospodarstva voditi usklajeno, med drugim prek skupine G-20, so po njunem pogovoru sporočili iz Bele hiše, konkretnih ukrepov pa niso navedli.

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Lagardova pa je v sobotnem nastopu na letnem srečanju ameriške centralne banke (Fed) v ZDA dejala, da so tveganja svetovnega gospodarstva vse večja, sredstva v njegovo podporo pa vse bolj omejena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu Lagardova meni, da pot okrevanja še vedno obstaja. Podobno kot Obama in Merklova se je zavzela za "močno politično akcijo ... izpeljano na usklajen globalen način". Med drugim je opozorila, da morajo ZDA zmanjšati svoj javni dolg in spodbuditi gospodarsko rast, pri čemer morajo občutno zmanjšati dolgoročno brezposelnost.

Predsednik evropske družbe za finančno stabilnost Klaus Regling pa je v pogovoru za današnjo izdajo Spiegla menil, da se bo kriza evra končala "v dveh do treh letih". "V vseh državah evroobmočja se temeljni kazalci izboljšujejo," je dodal.

Regling je prepričan, da je finančna situacija v evroobmočju boljša kot v ZDA. "Ameriški primanjkljaj je npr. trikrat višji kot v območju evra," je opozoril. Dodal je še, da so vse države evroobmočja začele urejati svoje finance, nekatere od najbolj prizadetih, kot je Irska, pa so se že ponovno postavile na noge.