Znanstveniki in pisatelji se bo srečali na dvodnevni delavnici v Nasinem Goddardovem središču, ki se nahaja v mestu Greenbelt v zvezni državi Maryland. Še neimenovani pisatelji bodo imeli dostop do Nasinih arhivov, prostorov in osebja in s tem možnost, da natančneje spoznajo, kako poteka raziskovanje vesolja.

Po poročanju Guardiana bosta agencija in založnik izdala serijo znanstveno fantastičnih romanov s sloganom "leposlovje, navdahnjeno z Naso". Serija naj bi vključevala zamisli, na katerih temeljijo trenutni in prihodnji vesoljski poleti in operacije. Kdaj naj bi serija začela izhajati, še ni znano.

Pričujoče sodelovanje po besedah založnika želi povečati splošno zanimanje za znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko, prav tako pa seznaniti javnost z Nasinim delom, saj za žanr znanstvene fantastike velja, da je pomembno vplival na karierne izbire številnih znanstvenikov.

"Nadejam se, da bo sodelovanje z Naso navdahnilo naslednjo generacijo izumiteljev in raziskovalcev vesolja, saj se vse začne z domišljijo, z zgodbami in sanjami o boljši prihodnosti: od Roberta Fultona in njegovega parnika prek Alexandra Grahama Bella in Thomasa Alve Edisona do Silicijeve doline in vzpona interneta so inovativni Američani utirali pot v prihodnost," je povedal ustanovitelj založbe Tom Doherty.

Po besedah None Cheeks, vodje oddelka za inovativna sodelovanja v središču Goddard, bo projekt dobrodošel tudi za davkoplačevalce, ker pri Nasi iščejo nove načine usposabljanja študentov za prihodnje izzive znanosti.