Prvič v zgodovini prvenstev ali olimpijskih iger so v maratonu na zmagovalnih stopničkah stale zgolj tekmovalke ali tekmovalci iz ene države. Primož Kozmus, zlati olimpijec in branilec naslova, bo danes ob 15. uri po slovenskem času začel s kvalifikacijami v metu kladiva, Nina Kolarič pa bo ob 13.15 nastopila v kvalifikacijah skoka v daljino; to bosta edina nastopa desetčlanske slovenske odprave prvega dne SP.

V prvi od dveh končnih odločitev uvodnega dne, ob 14. uri bodo na 10.000 m tekle atletinje, je 31-letna Edna Kiplagat upravičila vlogo ene izmed favoritinje in zmagala. Lastnica tretjega najboljšega časa sezone in mati dveh otrok je padla na postaji za okrepčila v zaključku nastopa, vendar se je kmalu zatem po 36 kilometrih oddaljila od rojakinj in na koncu zmagovito dvignila roki ter po presenetljivem zmagoslavju leta 2010 na prestižnem maratonu v New Yorku dosegla največji uspeh kariere. Med 54 maratonkami je bila na dokaj težki progi v središču Daeguja četrta Etiopijka Bezunesh Bekele.

Sicer bodo na tem SP podelili 47 kompletov medalj, za katere se bo potegovalo 1945 atletov in atletinj iz dvesto dveh držav.

Branilec naslova Hooker izpadel že v kvalifikacijah

Avstralec Steve Hooker, branilec naslova v skoku s palico, je izpadel že v kvalifikacijah 13. svetovnega prvenstva v atletiki v Daeguju v Južni Koreji. Hooker, tudi olimpijski zmagovalec iz Pekinga 2008, je ostal brez rezultata, ker je trikrat podrl letvico na svoji začetni višini 5,50 metra.

Devetindvajsetletni Hooker ima v zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami. Na tekmovališča se je vrnil šele pred mesecem dni, pred tem pa je moral zaradi poškodbe kolena počivati osem mesecev. Oktobra lani je v New Delhiju v Indiji drugič zapored osvojil naslov prvaka britanske skupnosti narodov (Commonwealth).

Hooker, ki je na lestvici vseh časov v dvorani drugi (6,06 m) za legendarnim svetovnim rekorderjem Sergejem Bubko (6,15 m), je poškodovan tekmoval že na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Berlinu. V nemški prestolnici je kljub bolečinam osvojil zlato, pri tem pa je za ta dosežek potreboval le dva skoka.