V Dnevniku smo pred časom že predvideli, da gre Aljančiču in njegovim lakajem precej za nohte, saj je bilo znano, da je Rakovec s svojimi sodelavci obrnil pisarno HZS na glavo in skrbno pregledal vso dokumentacijo. In v prašnih omarah je imel kaj najti. V naše uredništvo smo namreč dobili uradne papirje, ki kažejo na konflikt interesov, ko je zvezi poveljeval Ernest Aljančič. Poleg članka tokrat prilagamo še dokaz, kako je nekdanji prvi mož HZS pogodbo med svojim podjetjem Class I (upnik) in HZS (dolžnik) podpisal kar na obeh straneh in s tem izkazal terjatev kar samemu sebi.

Po naših zaupnih virih gre za uradni dokument iz leta 2006 (takrat je slovenska reprezentanca nastopala na svetovnem prvenstvu najvišjega razreda v Latviji), iz katerega je razvidno, da Class I v Aljančičevem imenu od HZS - prav tako v imenu Aljančiča - terja skorajda pol milijona evrov, šlo pa naj bi za poplačilo za zdaj še neznanih poslovnih obveznosti. Medsebojno stanje obveznosti sta pred dobrimi petimi leti sklenili računovodski službi Dinar in Replus. Druga je leta 2004 celo vstopila v franšizno skupino Simič & Partnerji, da bi lahko operirala z dragocenimi informacijami s področja obdavčitve.

Ko smo Aljančiča vprašali, ali je kot predsednik HZS in direktor Class I v eni osebi kdaj koli podpisoval kakršne koli pogodbe, je odgovoril, da je bilo takšnih dokumentov malo. "Teh pogodb se niti ne spomnim dobro. Moj cilj je bil vedno pomagati hokeju. Verjetno sem pri tem naredil kakšno napako, vendar lahko mirno zatrdim, da se nisem nikdar okoriščal," je poudaril Ernest Aljančič in obenem zatrdil, da je "podjetje Class I v blagajno HZS prispevalo precej več, kot bi moralo".

Pogačnik od podpredsednika do predsednika?

Konkretnega dokumenta, o katerem pišemo, se Aljančič ni spomnil. Izjavil je celo, da je večja verjetnost, da je šlo iz podjetja Class I na račun Hokejske zveze Slovenije pol milijona evrov in ne obrnjeno, kot dokazujemo. "Veste, ves hokejski pogon veliko stane, denarja pa ni bilo nikdar v izobilju. Od države malo (po podatkih aplikacije Supervizor od januarja 2003 do avgusta 2011 natanko 1,295.503 evre, op. p.), od sponzorjev pa od 300.000 do 400.000 evrov na leto," je sklenil Aljančič, sicer tudi vidni in vplivni član Mednarodne hokejske zveze (IIHF), kjer opravlja funkcijo člana sveta - gre za plačano funkcijo, poleg tega pa opravlja še predsedniško vlogo v marketinškem odboru in odboru za dogodke.

Še 11 dni do izredne skupščine: preverjamo, ali bo Matjaž Rakovec ostal predsednik HZS