Ko je po lanskem šestem mestu v enojcu na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji kazalo, da bo Špik pri 32 letih na domačem Blejskem jezeru nastopil v skifu, sta trofejna slovenska veslača znova združila moči, ker sta ugotovila, da sta v zasedbi dvojnega dvojca najmočnejša. "Normalno. V redu. Nič posebnega," je jedrnat v odgovorih Luka Špik, kar potrjuje, da je človek dejanj. Pred današnjim uradnim začetkom 40. svetovnega prvenstva na Blejskem jezeru, kjer bodo jutri ves dan predtekmovanja, je bil v klepetu za Dnevnik zelo zgovoren.

Kako so potekale priprave od finala svetovnega pokala v Luzernu, kjer sta s Čopom osvojila peto mesto.

Normalno, brez večjih problemov. Če je že bil kakšen, ga sploh ne bi omenjal.

Velika sprememba je, da sta zamenjala sedežni red v čolnu. Zdaj ste vi štroker, torej veslač - komandant, ki vodi čoln in narekuje ritem.

Spremembe ne narediš zato, da bi bil slabši, ampak zato, da bi bil boljši. Šele prve tekme bodo dejansko pokazale, kako v tem trenutku funkcionirava. Treningi kažejo solidno podobo, a moramo počakati na tekme, da lahko nato svoje apetite izživiš in jih potrdiš, da jih sploh lahko imaš. Torej, da lahko to, kar naročiš, tudi poješ.

Kako ste se znašli v vlogi komandanta čolna, ki ukazuje Čopu.

Normalno. Ko sva z Iztokom veslala resne tekme, sem bil na položaju ena, torej špica, ki mu je sledil. Vloga štrokerja mi sploh ni tuja, saj sem bil v tej vlogi, ko sem nastopal skupaj s Prelogom, Mizeritom, v dvojnem četvercu, pa tudi enojec ni daleč od tega. Pozicija v čolnu mi ni tako tuja, ampak le to, da z Iztokom veslam na tej poziciji.

Klasično vprašanje. Kakšna so pričakovanja za prvenstvo na domačem jezeru?

Brez filozofiranja. Na to vprašanje sem odgovoril že najmanj 35-krat oziroma vsaj tolikokrat, kot sva bila s Čopom skupaj na svetovnih prvenstvih. Želim biti uvrščen čim višje. Zanima me predvsem kakovost veslanja, torej hitra in brezhibna vožnja.

Primerjava s preteklostjo, ko sta bila skupaj in nizala uspehe. Sta izkušenejša, predvsem pa starejša v primerjavi z letom 2000, ko sta dosegla vrhunec z naslovom olimpijskega prvaka.

Sprememba nedvomno je. Če pogledava Sydney, sva starejša 11 let, pravzaprav 22 let. Priznam, da je drugače. Letos sva bolj osredotočena na cilj. Treningi so dejansko bolj skoncentrirani, kar pa ne pomeni, da je bilo takrat slabše. V preteklosti je bilo veslanje bolj na občutke, zdaj pa veliko bolj na koncentracijo. Če imaš pravi občutek, je sicer vedno dobrodošlo in lepo. To pomeni, da čoln leti in se ne koncentriraš le na to, da ti gre po željah.

Zamenjala sta tudi model čolna.

Da. Imava drugačen model, proizvajalec pa je isti. V preteklosti sva že preizkusila model, v katerem tekmujeva sedaj, pa nama nekako ni ležal. Zdaj nama bolj ustreza. Midva morava predvsem verjeti, da je ta hitrejši.

Prvič boste tekmovali na svetovnem prvenstvu doma. Ali so občutki drugačni?

Da. Zaradi tekme doma je nekaj posebnega občutka, malo več adrenalina. Drugače je že to, da si doma in se ne premakneš v drugo državo. Občutki so mešani.

Bremena, da od vas pričakujejo uspeh, ste že vajeni.

Tega sem vajen, a se nanj nikoli ne moreš povsem navaditi. Vedno je neke vrste pritisk, ki se postopoma stopnjuje. Sam se moraš soočiti s tem in razčistiti sam s seboj. To je ena od stvari, ki jih prinese tudi tvoja želja po rezultatu.

Vedno ste bili optimist. Ali ste tudi tokrat?

Da. Če ne bi bili optimistični, sploh ne bi bili tukaj.

spored SP v veslanju

Sobota, 27. avgusta, 20.30: otvoritvena slovesnost.
Nedelja, 28. avgusta, 9.30: predtekmovanja, enojec za lahke veslače (Rajko Hrvat), 10.00: dvojni dvojec (Luka Špik, Iztok Čop), 12.36: dvojni četverec (Aleš Zupan, Gašper Fistravec, Jan Špik, Matej Rojec), 15.00: enojec (Janez Jurše), 16.06: dvojni dvojec za lahke veslače (Matevž Malešič, Jure Cvet).
Ponedeljek, 29. avgusta, 9.30: predtekmovanja, 12.00: repasaži.
Torek, 30. avgusta, 9.30: repasaži, 11.24: četrtfinala.
Sreda, 31. avgusta, 10.24: četrtfinala, 12.00: polfinala.
Četrtek, 1. septembra, 9.30: polfinala in finala B, 12.03: finala A in C.
Petek, 2. septembra, 9.30: polfinala in finala B, 12.03: finala A in C.
Sobota, 3. septembra, 9.30: polfinala in finala B, 12.03: finala A in C.
Nedelja, 4. septembra, 11.03: finala B, 12.03: finala A, 13.30: zaključna slovesnost.

veslaške iskric

-Mariborski trener Dušan Jurše, ki v reprezentanci skrbi za dvojni četverec in enojec, opozarja: »Trenutno v mislih sploh ne sme biti končna uvrstitev, ampak le prva tekma, torej popolna osredotočenost in motiviranost za nedeljske kvalifikacije, ki bodo odločilne za nadaljnji razplet nastopov na prvenstvu.«

-Čeprav je na delu jezera, kjer so proge, kopanje prepovedano, se vedno najdejo pogumneži, ki zaplavajo med čolni in tvegajo, da jih bodo veslači povozili.

-Slovenija je zadnjo kolajno na velikih tekmovanjih osvojila leta 2009 na svetovnem prvenstvu v Poznanu na Poljskem, ko je bil četverec brez krmarja tretji.

-Med prvenstvom bo na Bledu spremenjen prometni režim. Parkiranje bo možno le na posebnem prostoru pred policijsko postajo na Seliški cesti (ko pripeljete na Bled, morate pred bencinskim servisom zaviti desno), od koder bo vsakih 20 minut vozil poseben avtobus do tribun v Veliki Zaki.

-Zaradi sončnega vremena je voda v Blejskem jezeru topla, zato je tudi redkejša, zavesljaj za veslače lažji, čolni pa so hitrejši. Po mnenju slovenskega selektorja Miloša Janše pri velikih čolnih to pomeni deset sekund hitrejše čase.