Prvi konec tedna prvenstva bodo šli v "ogenj" trije slovenski atleti, od tega dve zelo močni orožji. Primož Kozmus bo nastopil v kvalifikacijah meta kladiva danes šele ob 22. uri po lokalnem času, Tina Šutej pa bo lahko pokazala svoje mojstrstvo v nedeljo zgodaj zjutraj.

"Za zdaj vse poteka v najlepšem redu. Kot ste se lahko prepričali, je vzdušje znotraj reprezentance odlično. Le upamo lahko, da bomo znali to prenesti tudi na tekmovalno plat," je pojasnil vodja slovenske reprezentance Boris Mikuž, ki si je vzel veliko časa, da nam je v najbolj optimalnem času omogočil dostop do atletske vasi.

"Prvenstvo se začenja in od svojih ciljev ne odstopam. Z vsemi močmi bom napadel finale!" je vrel od odločnosti Primož Kozmus, branilec naslova svetovnega prvaka. "Na treningih sem metal kladivo med 73 in 75 metri. Pričakoval sem sicer daljše mete, a je najpomembnejše dejstvo, da imam še rezerve. Občutek na tekmi bo gotovo drugačen, ko si bom nataknil tekmovalne rokavice in imel v sebi polno dozo tekmovalnega adrenalina. Zavedam se, da bom moral že za uvrstitev v finale pokazati vse svoje znanje, kar na nekaterih zadnjih velikih tekmah, na katerih sem tekmoval, ni bila praksa. Tedaj sem se v finale uvrščal že z ležernim metom."

Čeprav daljave v metu kladiva v letošnji sezoni niso strah zbujajoče, saj so meti nad 80 metrov bolj izjema kot pravilo, ko je Kozmus dosegal svoje največje uspehe. Olimpijski prvak v Daeguju napoveduje dolge mete. "Krog je zelo hiter, kar mi sicer ustreza. To sem začutil, čeprav ga nisem preizkusil s tekmovalnimi čevlji. Bodo pa daljave metalcev gotovo posledično daljše. Organizatorji so se zares potrudili, da je vse v najlepšem redu, zelo všeč pa mi je tudi stadion. Kar zadeva tekmece, sem v atletski vasi opazil le Parsa, ki je odlično pripravljen in je nedvomno prvi favorit prvenstva. Njegovo kladivo na treningu je letelo čez 80 metrov. Drugi tekmeci očitno vadijo na drugih lokacijah. Bomo hitro videli, kako se pripravljeni."

Najboljši slovenski atlet vseh časov pravi, da mu je vseeno, če bo normo vrgel v prvem ali tretjem poskusu, po doseženih daljavah zadnjih let pa bo za uvrstitev med najboljšo dvanajsterico bržčas dovolj že 76 metrov. "Res še nikoli v karieri nisem tekmoval tako pozno, kot bom v kvalifikacijah na letošnjem prvenstvu. A me to dejstvo ne moti. Tudi če bi bila tekma ob enih zjutraj, bi bilo treba pokazati vse svoje znanje. Optimalni scenarij bi sicer bil, da bi normo dosegel že v prvem metu, toda glede na dosežene daljave na treningih tega ne smem pričakovati in moram biti pripravljen na zadnje kaplje znoja!"

"Primož je sicer omenil, da je na treningih pričakoval daljše mete, a so nekoliko krajši povsem logični. Nerealno bi bilo pričakovati, da bodo prvi treningi po naporni poti iz Evrope in sedemurni časovni razliki enako dolgi kot doma. Zato ni potrebna nobena panika. Dejstvo je, da forma raste. Treba se bo na tekmo maksimalno pripraviti in pokazati znanje ob pravem času," v svojega varovanca maksimalno zaupa trener Marjan Ogorevc ter optimistično dodaja: "Prepričan sem, da se bo Primož uvrstil v finale. Kaj bo pa tam, bomo videli. Če Primož tehnično zadene met, lahko vrže tudi 79 metrov. To pa bi pomenilo vrhunsko uvrstitev."

danes in jutri na SP v atletiki

Danes

Finalni odločitvi: maraton (ženske, ob 2. uri), 10.000 m (ženske, ob 14. uri).

Kvalifikacije: moški: 100 m, palica, daljina, deseteroboj, 800 m, kladivo; ženske: disk, 3000 m zapreke, 100 m, 400 m, daljina.

Slovenska nastopa: Primož Kozmus (kvalifikacije kladiva, ob 15. uri, norma za finale znaša 77 m, najboljši dosežek sezone 77,17 m, osebni rekord 82,58 m), Nina Kolarič (kvalifikacije daljina, ob 14.15, kvalifikacijska norma 675 cm, najboljši dosežek sezone 667 cm, osebni rekord 678 cm).

Jutri

Finalne odločitve: hoja na 20 km (moški, ob 2. uri), daljina (ženske, ob 11.15), disk (ženske, ob 12.15), 10.000 m (moški, ob 12.30), 100 m (moški, 13.45), deseteroboj (zadnja disciplina, ob 13.15).

Kvalifikacije: moški: 110 m ovire, 400 m, 800 m (polfinale), 100 m (polfinale); ženske: krogla, 1500 m, 100 m, 400 m (polfinale).

Slovenski nastop: Tina Šutej (kvalifikacije skoka ob palici, ob 2.30, kvalifikacijska norma znaša 460 cm, najboljši dosežek sezone in osebni rekord 461 cm).