63 odstotkov Slovencev je prepričanih, da se je splošna gospodarska situacija v Sloveniji v preteklih 12 mesecih zelo poslabšala. Tako vsaj namiguje anketa o zaupanju potrošnikov, ki jo je izpeljal statistični urad in njene izsledke v torek tudi obelodanil. Avgusta tako nihče izmed anketiranih ni odgovoril, da se je gospodarski položaj zelo izboljšal, le 12 odstotkov jih meni, da se je nekoliko izboljšal, 22 odstotkom pa se zdi vse enako. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila sicer avgusta za 3 odstotne točke nižja kot julija.

20 milijonov evrov čistega dobička več kot v enakem obdobju lani je v prvem letošnjem polletju ustvarila skupina Telekom Slovenije, so v četrtek sporočili iz podjetja, ki je dokončno »požrlo« Mobitel. Poslovni prihodki so se ji sicer zmanjšali za tri odstotke, na 402,3 milijona evrov.

54 članov sveta LDS je v sredo brez zadržkov podprlo svojo predsednico Katarino Kresal, ki je po odhodu iz pisarne na Štefanovi, potem ko jo je pošteno napičil nekdaj njen podrejeni Goran Klemenčič, zaupanje v svojo integriteto iskala tudi pri strankarskih kolegih. Kresalova je po seji v izjavi novinarjem izrazila zadovoljstvo nad podporo članov sveta in tudi napovedala, da bo vložila tožbo zoper mnenje komisije za preprečevanje korupcije. V fuzbalskem žargonu je še dodala, da »grejo naprej«... Pri takih prijateljih Klemenčič et Co. res ne potrebujejo sovražnikov.


12.564 dni je minilo odkar je Steve Jobs ustanovil odgriznjeno jabolko skupaj s Stevom Wozniakom. V sredo je urbi et orbi sporočil, da se umika z vrha podjetja, ki je začelo s šraufanjem računalnikov v domači garaži, danes pa predstavlja tretjo najbolj razširjeno religijo nasvetu. Trdijo častilci jabolčka in vsega na »i«. Številke sicer kažejo, da ima ajfon le vsak dvajseti uporabnik mobilne telefonije, Applov računalnik pa naj bi lepo izgledal na pisalni/kuhinjski/klubski mizi ali na kolenih 9,6 odstotka svetovne populacije, upoštevajoč še tablične bratrance in sestrične, pa v Jobsove stvaritve zre približno 13 odstotkov svetovne populacije.

605 milijonov evrov čistega dobička je v prvem polletju letos ustvaril tretji največji svetovni pivovar, nizozemski Heineken. Od začetka januarja do konca junija je prodaja na letni ravni poskočila za 11 odstotkov, na 8,36 milijarde evrov, rast pa je zlasti posledica priključitve nekaterih blagovnih znamk. Glede na vroče poletje v Evropi ni hudič, da družinsko podjetje v drugi polovici leta ne bo ugotovilo še večjega dobička. S pivom skoraj ne morejo »falit«.

8,7 milijona vrst je na krogli zemeljski, so ocenili kanadski raziskovalci, od tega je 90 odstotkov vrst, ki jih mora človek še odkriti, opisati in katalogizirati. Z raziskavo, ki so jo opravili na univerzi Dalhousie v Halifaxu, so še ugotovili, da je treba katalogizirati še 86 odstotkov vseh kopenskih in 91 odstotkov vseh morskih vrst. Znanstveniki so tudi ugotovili, da je v celotni »masi« vrst 7,8 milijona živalskih, 298.000 rastlinskih, 611.000 vrst gliv, 36.400 vrst praživali in 27.500 vrst enostavnih alg. Odkritih naj bi bilo le 12 odstotkov živalskih vrst, a kar 72 odstotkov rastlinskih vrst. Še en dokaz več, da vemo, da ne vemo kaj dosti.