Kittel je do etapne zmage prišel, ko se mu je kot enemu redkih uspelo izogniti hudemu padcu v ciljnem sprintu, ki je iz boja za etapno zmago izločil številne favorite. Do padca je prišlo, ko se je Američan Tyler Farrar (Garmin-Cervelo) zapletel s Poljakom Michalom Golasom (Vacansoleil). Večina kolesarjev se je sicer pobrala in prečkala ciljno črto, Golas pa je pri padcu utrpel številne poškodbe.

Edini Slovenec na dirki Janez Brajkovič (Radioshack) je današnjo etapo končal v času zmagovalca na 97. mestu, skupno pa je 18. (+ 1:13 minute).

Francoz Sylvain Chavanel (Quickstep) je pred začetkom gorskih etap zadržal rdečo majico vodilnega v skupni razvrstitvi dirke, ki jo je oblekel po četrtem dnevu. Chavanel ima 15 sekund prednosti pred rojakom Danielom Morenom, na tretjem mestu pa je s 16 sekundami zaostanka lanski zmagovalec Italijan Vincenzo Nibali.

Sobotna osma etapa od Talavere do kraja San Lorenzo de El Escorial (177,3 km) vključuje tri gorske cilje, vključno z zadnjim vzponom na San Lorenzo, kjer bodo kolesarji končali etapo.