Prvi dan prvenstva bosta sicer že prvi končni odločitvi, v maratonu za ženske (2.00) in teku na 10.000 m (4.00), prav tako za atletinje, oči slovenske športne javnosti pa bodo v zgodnjih popoldanskih urah po slovenskem času uprte zlasti v Kozmusa. Slovenski rekorder si bo skušal izboriti finalni nastop na največji tekmi leta v sezoni, v kateri se je vrnil na tekmovališča po enoletni odsotnosti.

"Položaj je sedaj povsem drugačen, kot je bi pred dvema letoma. Imam 20. rezultat, kar je povsem drugače, kot tedaj, ko sem bil v vlogi favorita. Ostajata pa nespremenjena cilja na SP, to je daljava 78 m in finalni nastop," je bil jasen Kozmus, ki bo nastopal v skupini B. Avtomatična kvalifikacijska norma bo 77 m, v finale pa se bo uvrstila najboljša dvanajsterica po doseženih izidih.

Kozmus je kvalifikacijsko normo za finale letos že presegel, 77,17 m je vrgel 8. junija v Celju, kjer je 5. junija leta 2009 dosegel tudi državni rekord (82,58 m). Letos se po premoru osemdesetim metrom ni približal. "Tudi daljave na treningih v Daeguju so bile nekoliko pod pričakovanji. Metal sem med 73 in 75 m. Imam pa še rezerve v določenih pripravah na tekmo in tu lahko dodam še dva metra in mislim, da ne bo težav. Na treningih sem metal v drugi, slabši obutvi in rokavicah, kot jih bom imel v kvalifikacijah, tudi zato občutki še niso bili pravi," je pojasnil Kozmus.

Po SP leta 2007 v Osaki, kjer je Kozmus osvojil srebro, je nato vse tekmece premagal v Ptičjem gnezdu v Pekingu za olimpijsko krono, ki jo je dopolnil leto dni pozneje z zlatim žezlom najboljšega na svetu v svoji disciplini v Berlinu. "Tokrat ne bo tako, kot je bilo pred dvema letoma, ko sem šel ležerno v kvalifikacije. Moral bom že v tem delu SP nastopiti na polno. Stadion je lep, krog dober in hiter. Organizatorji so se zelo potrudili, tudi Boris Mikuž, vodja naše ekipe, dobro vodi vse skupaj. Vse gre kot po maslu," je pogoje pohvalil Kozmus.

Bil je tudi na tekmovališču na stadionu, saj sicer kot večina ostalih atletov vadi v športni vasi. Ta je prvič v zgodovini SP organizirana po zelo visokih merilih in po vzoru olimpijskih iger. "Krog za izmet na stadionu je hiter in pričakujem dolge mete in lepo tekmo. Malo je najboljših metalcev kladiva, ki so že v športni vasi, večina je v drugih vadbenih centrih. Madžar Kisztian Pars pa je metal z mano, in ponovno potrdil, da je zelo dober, zelo močan. Tako zadnjega pravega pregleda nad tekmeci tik pred tekmo nimam. Daljava 77 m pa bo osnovna meja za finale, čeprav menim, da bo mogoče že 76 m dovolj za uvrstitev v boje za najvišja mesta. Ne bom pa se zanašal na to zadnjo možnost, ampak bom skušal doseči kvalifikacijsko normo. Še vedno verjamem, da sem sposoben daljav, na katere ciljam, tekma bo pa pokazala svoje," je zaključil Kozmus.

Marjan Ogorevc, njegov trener, je formo ocenil: "Glede na cilj, ki smo ga zastavili, je pripravljenost dobra. Tehnično še ni naredil tistega, kar bi lahko. Vračanje je pri občutkih pustilo svoje sledi, bo pa ta sezona dobra za olimpijske igre leta 2012 v Londonu. Sami treningi tu v Daeguju niso pokazali prave slike, ker je potreben čas za adaptacijo. Tudi sicer je Kozmus znan po tem, da teden dni pred tekmo ne 'razmetava' kladiva, se ne izčrpava na treningih."

Ogorevc je ocenil, da bo 76 m dovolj za finale. "Za to pa je kar nekaj kandidatov. Zelo veliko je izkušenih atletov, čeprav nimajo visokih izidov v tej sezoni, ki so sposobni preboja v finale in bodo ob pravem trenutku sposobni dobrih izidov. Kozmusu manjka količine, zadostnega števila metov. Po vrnitvi zato še ne čuti kladiva kot prej in v vsakem obratu na izmetu malo premalo dodaja kladivu hitrosti. Malo mu primanjkuje tehnike in predvsem moči. Nismo tvegali s prevelikim delom na moči, da bi njegova kolena zdržala do OI, ki so glavni cilj dveletnega obdobja. Zato mu manjka tiste moči, kot jo je imel v Berlinu ali v Pekingu. Mislim pa, da bo 79 m dovolj za medaljo," se je v glavni del tekmovanja usmeril Ogorevc.