Vodja kriminalne združbe je po prepričanju graškega državnega tožilstva 42-letni Nemec Thilo Schneider, ki je v priporu od 31. marca. Z več kot 20 sostorilci (zoper preostale osumljence potekajo ločeni preiskovalni postopki) naj bi organiziral nelegalno piramidno igro oziroma denarno verigo, ki naj bi se skrivala za tako imenovanim sistemom mrežnega (multi-level) marketinga.

Po prepričanju graškega državnega tožilca Konrada Kmetica naj bi Thilo Scheider skupaj z nekaterimi soobtoženimi med letoma 2007 in 2009 organiziral kriminalno združbo, ki je vodila nelegalno piramidno igro oziroma denarno verigo. Člani združbe naj bi si natančno razdelili hierarhične položaje. Simon Gril je bil "leading manager", zadolžen za območje Avstrije, Zvonko Potočnik pa je organiziral prireditve, na katerih so tržili motivacijske seminarje prvoobtoženega Thila Schneiderja, ki jih je vodil pod sloganom: Ti si osebnost! Nikoli nisi bil tako dragocen kot danes. Dogodki so uradno potekali v organizaciji firm Euro Success MLM, MP Production in Agatos. Nekatere seminarje pa je organizirala Butterfly Group, ki sta jo vodila obtožena Simon Gril in Tina Ficko.

Sodeč po debatah v spletnih klepetalnicah, je te seminarje obiskovalo več sto Slovencev. Da so lahko poslušali Schneiderjeve nasvete, kako obogateti, so morali plačati med 3685 in 5490 evrov pristopnine, čeprav seminar po oceni sodnega izvedenca ni mogel biti vreden več kot 1800 evrov. Prvoobtoženčev "sistem" bogatenja je bil preprost: tisti, ki bodo na njegove seminarje pripeljali nove poslušalce, lahko pričakujejo izplačilo provizije med 400 in 3200 evrov. Posamezniki, ki so bili pri vrhu piramide, so si na tak način prislužili tudi več kot 200.000 evrov provizij. Tisti na njenem dnu dobili nič. Vsa združba pa naj bi si v minulih letih na tak način pridobila za najmanj štiri milijone evrov protipravne premoženjske koristi. Nelegalni zaslužki so se stekali v več slamnatih podjetij, ki so jih ustanovili nekateri obtoženci. Eno izmed njih se je, kot zanimivost, imenovalo Club of Millionares. Ta podjetja so odprla bančne račune v Švici, v Liechtensteinu in na Gibraltarju. Nanje so po podatkih tožilstva nakazali najmanj 2,5 milijona evrov.

Na uvodni glavni obravnavi pred sodnikom Günterjem Sprinzlom so se vsi razen Schneiderja izrekli za nedolžne, edinole prvoobtoženi je delno priznal svojo krivdo. Naslednja glavna obravnava zelo obsežnega sodnega postopka se bo odvila čez mesec dni.