Zaključek, podoben tistemu na Valonski puščici, na obzidje Huy edinemu slovenskemu kolesarju Janiju Brajkoviču ni ustrezal. Že pred sicer razgibano etapo s startom na visokogorski Sierra Nevadi in s krajšimi vmesnimi vzpetinami si je obetal le čim manjši zaostanek. Na koncu je proti Rodriguezu sicer izgubil dvajset sekund, zdrsnil za štiri mesta v skupnem seštevku, na skupno 19. mesto.
Španski dvojec Rodriguez-Moreno v dresu ruske Katjuše, ki jo bo leta 2012 prevzel glavni menedžer, Nemec Holczer, sicer šef nekdanjega Gerolsteinerja (dosedanji šef Andrej Čmil kandidira za predsednika Evropske kolesarske zveze), je znova izkoristil veliko specifično moč. Napadu je v zadnjih 500 metrih lahko sledil le Nizozemec Poels (Vacansoleil), vendar proti uigranima domačinoma ni imel nikakršnih možnosti. Preostali, tudi slovenski kolesar Jani Brajkovič, so se razbili na majhne skupinice. Zaostali so sedem sekund (Scarponi, Zubeldia, Fuglsang, Van Den Broeck), enajst (Nibali, Menčov) in dvajset sekund, med njimi tudi Brajkovič in Wiggins. Rodrigueza je zaključek pete etape že dolgo »srbel«, kot se nekako prevaja tudi vzdevek Purito. Kratki in strmi zaključki so namreč njegova specialnost.

»Zmago sem si neizmerno želel, da bi s tem nagradil svojo ekipo, ki mi zelo pomaga. Rad imam take vzpetine. Napadel sem zelo samozavestno. Da nam je uspelo Vuelto zaznamovati že drugi dan zapored, je res neverjetno. S to zmago sem se znebil nekaj bremena,« je bil vesel Joaquin Rodriguez, ki seveda upa, da bo oblekel tudi rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku in jo pripeljal do Madrida. Francoz Sylvain Chavanel je imel veliko dela, da je s prednostjo vsega devet sekund obdržal rdečo majico vodilnega pred svojim pomočnikom Morenom, Purito pa je že tretji z zaostankom 23 sekund. Kratek klanec pred ciljem današnje etape v Cordobi bo največji trn v peti sprinterjem.