Skakalka s palico Tina Šutej je slovenska atletinja prihodnosti. Predvsem od nje bo v naslednjih letih odvisno, kako bo Slovenija zadržala stik z vrhom svetovne atletike. Ljubljančanka je v tej sezoni pokazala izjemen napredek, saj je osebni rekord dvignila do 461 centimetrov, kar je v mednarodnem merilu vrhunski rezultat. Da je dobro pripravljena, je dokazala na generalki na univerzijadi na Kitajskem, kjer je z dosežkom 455 centimetrov osvojila srebrno kolajno. Če bo ponovila dosežek na bližajočem se SP, se bo po lanskem evropskem prvenstvu v Barceloni drugič zapored uvrstila v finale velikega članskega tekmovanja.

Marija Šestak je do zadnjega lovila normo A za nastop na svetovnem prvenstvu. Nobena skrivnost pri njej ni, da po daljavah ni tako pripravljena kot na olimpijskih igrah v Pekingu, a je poleg Kozmusa najboljša tekmovalka v slovenski reprezentanci. To je dokazala tudi v letošnji sezoni, ko je na mitingih kljub krajšim razdaljam, kot bi si jih želela, praviloma redno premagovala tekmice. "Naj se sliši še tako komično, toda moja želja je uvrstitev v finale. Samozavest so mi dvignili zadnji treningi, na katerih mi je šlo presenetljivo dobro. Verjamem, da se lahko, če mi uspe podoben skok kot v Ljubljani (skočila je 14,30 metra - op.p.), uvrstim v finale. Vsekakor nisem odpotovala v Daegu samo nastopit, temveč tekmovat!" je odločna Marija Šestak, ob kateri bo na prvenstvu tudi mož in trener Matija Šestak, ki je v Južno Korejo dopotoval iz Kitajske, kjer je bil na univerzijadi.

Izmed slovenske odprave v Daegu ima po rezultatu največ možnosti za uspeh metalka kopja Martina Ratej. Toda Konjičanka je najdlje vrgla že maja v Slovenski Bistrici, v nadaljevanju sezone pa se je soočila s poškodbami. Po besedah trenerja Andreja Hajnška ji manjka deset tednov treninga. Toda razveseljiva vest je, da je v Daegu odpotovala zdrava. "V kvalifikacijah ne bi smela imeti težav. V finalu si želim najdaljšega meta sezone. Če mi to uspe, bom visoko," ne skriva visokih ambicij Martina Ratej. Slovenija bo imela v Južni Koreji v metu kopja še enega predstavnika, in sicer Matijo Kranjca, ki se je v tej sezoni povsem približal 80 metrom (79,72), za 22 centimetra presegel normo B za nastop v Daeguju in v Postojni postavil slovenski rekord. Kranjc je v tej sezoni že osvojil kolajno na svetovnih vojaških igrah v Riu de Janeiru, a mu je pot pobrala precej treninga. "Manjka mi malo treninga, ki sem ga 'pustil' na poti v Rio in nazaj. A sem fizično dobro pripravljen. Gremo na vse," je odločen atlet Massa.

Slovensko moško čast bo v Daeguju, kjer bodo tekmovali atleti iz 202 držav, reševal metalec kladiva Primož Kozmus, nosilec kolajn z zadnjih dveh svetovnih prvenstev v Osaki (srebro) in Berlinu (zlato). "Zadnji trening pred odhodom je bil dober. V Daeguju čakam pravi občutek, s katerim bi se lahko uspešno meril s tekmeci," pravi Primož Kozmus. Če gre verjeti besedam izkušenega skakalca v višino Rožleta Prezlja ter njegovega očeta in trenerja Dušana Prezlja, je slovenski rekorder pred velikim tekmovanjem pripravljen najbolje doslej. Kranjčan je doslej na svetovnih prvenstvih najbolje tekmoval pred štirimi leti v Osaki, kjer je v kvalifikacijah v prvem poskusu preskočil 226 centimetrov, a so bili tedaj skakalci odlično razpoloženi, saj jih je kar 13 preskočilo 229 centimetrov. "Moja velika želja in cilj za letošnjo sezono je uvrstitev v finale. Potreboval bom tudi malce sreče. Kar zadeva priprave, sva z očetom naredila vse, da sem v Daeguju najbolje pripravljen," je odločen Prezelj mlajši.

Od Nine Kolarič in Marine Tomič se v Daeguju ne pričakuje čudežev. A sta obe veliki borki, ki se bosta skušali vsaj približati najboljšima znamkama v sezoni (Nina Kolarič 667 centimetrov v skoku v daljino, Marina Tomič 13,10 v teku na 100 metrov z ovirami). Na prvenstvo se je lahko bolje pripravila Tomičeva, ki je normo izpolnila že junija v Izmirju, medtem ko je bila Nina Kolarič uspešna 14. avgusta, dan pred iztekom norm za SP.

Trinajsto svetovno prvenstvo bosta zaključila Primož Kobe in Anton Kosmač. Maratonca čaka najtežja naloga, saj bosta morala pokazati svoje znanje v veliki vlagi. Izgovorov ne bosta imela, saj sta se skoraj pol leta pripravljala izključno na nastop v Daeguju.