Simić je pojasnil, da je v Arhivu Slovenije našel dokumente, ki opisujejo Titovo sodelovanje v španski državljanski vojni. Stalinove specialne službe so ga takrat poslale v Španijo, kjer je vodil predstavnike IV. odseka sovjetske varnostno-obveščevalne službe NKVD in deloval pri likvidacijah vseh oporečnikov Josifa Visarianoviča Stalina, t.i. trockistov. Kot vodja je hodil tudi v Španijo na inšpekcijska potovanja, ki so trajala dan ali dva.

To je po besedah Simića pred svojo smrtjo razkril slovenski komunist in pomemben sodelavec Tita Josip Kopinič v neobjavljenem pričevanju, ki ga je dal piscu Titovega življenjepisa Vladimirju Dedijerju.

Veliko odkritje je tudi to, da je šef Titove predsedniške administracije Leo Mates Titovemu življenjepiscu Dedijerju razkril, da mu je Tito priznal, da je organizacijskega sekretarja CK KPJ in svojega konkurenta za novega šefa KPJ Blagoje Parovića v Španiji "poslal v smrt". Dedijer, verjetno iz strahu pred posledicami, ni niti poskušal objaviti teh odkritij, meni Simić.

V nemški izdaji knjige bo tudi predstavljena vloga Tita pri likvidaciji več kot 1000 nemških civilistov v Vršcu leta 1944.

Kot poudarja avtor knjige, je šokantno dejstvo, da smo živeli v državi, ki jo je simboliziral človek s takšno biografijo. "V kolikor je imel Tito do konca življenja svojo tajno službo in je Edvard Kardelj prav tako delal za NKVD, se na novo postavljajo vprašanja, v kakšni državi smo živeli in kakšni ljudje so jo ustvarili," pravi Simič. Poleg tega meni, da vsa ta odkrita dejstva zahtevajo ponovno interpretacijo vloge teh ljudi v jugoslovanski zgodovini.

Po navedbah Simića naj bi te dokumente in dejstva pred njim že videl zgodovinar ter pisec knjige Tito in tovariši Jože Pirjevec, ki pa naj bi jih zaobšel in spustil. Sam razlogov za to ne pozna, vendar se je po njegovem prepričanju "delalo na tem, da se prizna to, kar se mora priznati, nekaj pa naj bi ostalo še nepoznano."

Slovenski zgodovinar Jože Dežman je o Simiću povedal, da je eden vodilnih pri kritičnem pristopu do mita jugoslovanskega predsednika. Bo pa po njegovo dolg proces, da se iz "titofilnega bajeslovja" spustimo na realne predstave o njem.