Pod namero za prevzem se je podpisal izvršni direktor Monete Gregor Kopriva, ki je med drugim tudi predsednik upravnega odbora Agrogorice. Moneto po podatkih iz črnogorskega registra obvladuje kapital slovenskega izvora, saj sta večinska lastnika podgoriške družbe ljubljanski holding Sivent Tomaža Lahajnerja in družba S. T. Hammer, ki je po istoimenski družbi z britanskih Kanalskih otokov v lasti Marka Koniča, Roka Habinca in Aleša Musarja (soprog informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar). Konič, Habinc in Musar so sicer tudi lastniki družbe tveganega kapitala STH Ventures, v katero namerava država vložiti 3,68 milijona evrov in tako pridobiti 49-odstotni delež.

Prav S. T. Hammer je bil do konca leta 2008 tudi večinski lastnik Agrogorice, vendar je kasneje svoj delež v celoti prodal družbam iz davčnih oaz in vlagateljem, ki so se skrivali za fiduciarnimi računi avstrijskih bank. V lastništvu Agrogorice se je v zadnjih letih izmenjalo več družb iz davčnih oaz, med drugim tudi panamska družba Omnia International Trading, luksemburška Towra ter družba Balkan Investment Oportunity Fund s Kajmanskih otokov. Po verigi poslov so njihove delnice naposled končale v lasti Monete, ki je konec preteklega tedna svoje lastništvo povečala že na 46 odstotkov. Svoj 27-odstotni delež sta ji namreč za 636.000 evrov prodala neznana dunajska družba Studen&Co. ter vlagatelj, ki se je skrival za celovško zvezo bank. Glede na zadnje posle z delnicami Agrogorice bi dokončen prevzem Moneto stal še nekaj več kot milijon evrov.

Konec lanskega decembra je imela Agrogorica 5,4 milijona evrov kapitala in zgolj nekaj več kot 20.000 evrov finančnih obveznosti, v njeni lasti pa je tudi nepremičninska družba Tera Dva in večinski delež družbe Sončni vrt. Agrogorica se je v preteklosti sicer ukvarjala predvsem s prodajo sadja, vendar so pred petimi leti v družbi začeli odprodajati nasade in opuščati sadjarsko dejavnost, sedaj pa njihovo poslovanje temelji le še na finančnih naložbah in nepremičninah.

matjaz.polanic@dnevnik.si