Hotel Chelsea v New Yorku je poln spominov, navdiha, ustvarjalnosti, (samo)uničenja, škandaloznosti, drog in še česa. Desetletja je veljal za sopomenko in zavetje bohemskih ekscentrikov, pisateljev, pesnikov, čudakov in umetnikov, ki drugje niso mogli ustvarjati ali pa si tega pač niso mogli privoščiti. Chelsea je bil eden tistih hotelov, v katerem si bil zadet že, če si samo stal v enem od dvigal in vdihoval z marihuano omamljen zrak.

Foto: Daylife

Zdi se, da bodo od vseh teh zgodb ostali le spomini, saj so stavbo pred kratkim kupili za 56 milijonov evrov, načrte za "spremembe“ pa trenutno dela arhitekt, ki je najbolje poznan po načrtovanju hotelov za verigo Holiday Inn, poročajo svetovni mediji.

Hotel Chelsea je leta 1884 kot socialni eksperiment zgradil anglo-francoski priseljenec Philip Hubert, ideja pa je bila, da bi v isti stavbi živeli tako bogati kot revni. 12-nadstropna stavba je leta 1905 postala hotel, že od samega začetka pa je privabljala pisatelje, umetnike in glasbenike, vključujoč Lillie Langtry, Frida Kahlo, Mark Rothko in Edith Piaf.

Foto: Reuters

Vsake toliko časa so hotel popestrili še kakšni malo drugačni gostje – leta 1912 so vanj na kratko naselili preživele s Titanika, sodeč po besedah zgodovinarke Sherill Tippins, pa je za bohemski sloves poskrbel Dylan Thomas. Pesnik, ki se ni branil steklenice (dobrega) viskija – ta mu je zadnje mesece življenja delal družbo ravno v tem hotelu - je leta 1953 v sobi padel v nezavest in umrl. Pred tem naj bi v lokalnem baru spil neverjetnih 18 kozarcev viskija.

Med "smrtnimi žrtvami" hotela Chelsea je bil tudi pesnik Dylan Thomas, ki se je v nem bolj ali manj zapil do smrti. (Foto: splet)

Dylan pa ni bil edina žrtev v hotelu Chelsea – oktobra leta 1978 je svoje dekle Nancy Spungen v eni od sob zabodel frontman skupine Sex Pistols Sid Vicious. Ta je zaradi predoziranja kasneje še pred začetkom sojenja za umor umrl v priporu. Še danes se v hotelu kdaj pa kdaj zglasi kak mladi turist, ki bi si rad ogledal (ali pa v njej prespal) "Sidovo“ sobo, a so to že pred leti podrli in jo združili s sosednjo.

Sid Vicious se kasneje sploh ni spomnil, da je zabodel svoje dekle Nancy. (Foto: splet)

Zloglasni lastnik Stanley Bard, katerega družina je od leta 1957 vodila hotel, je imel poseben sistem za razporeditev gostov – glasbenike je ponavadi naselil v drugo nadstropje, turiste v tretjega, ljudi, na katere je želel narediti vtis, je naselil v osmo in deveto, nestabilne ljudi pa čim bliže recepciji.

V hotelu so poleg vseh že naštetih, živeli še Janis Joplin, Jack Kerouac, Jimi Hendrix, James Brown, Patti Smith in mnogi drugi. Med najbolj znanimi "sodobnimi“ zvezdniškimi stanovalci pa je bil igralec Ethan Hawke, ki se je v hotel preselil po ločitvi od soproge Ume Thurman. Sredi 80-ih let pa je v eni od sob prebivala tudi Madonna.

Foto: Reuters