Prireditelji iz AK Ajdovščina-Motorsport so petič priredili reli, ki v tem okolju velja za eno največjih športnih prireditev. Za točke DP in pokala Alpe Jadran se je borilo 62 posadk, med njimi tudi nekaj tujih, do cilja pa jih je prišlo 42. Vsi so se spopadali tudi z vremenom, saj je reli spremljalo pravo poletno vreme s skorajda tropsko vročino, temperature so se namreč povzpele tudi do 36 stopinj Celzija. Za popestritev pa sta bili še dve posebni hitrostni preizkušnji (superspeciala) v središču Ajdovščine, večerni je bil tudi zadnji "brzinec" na dirki.

Skupno so na reliju pripravili za 160 kilometrov HP, ki jih je bilo deset, od tega pet različnih. Že po prvi tretjini relija je odstopil Rok Turk, poleg Loghija edini, ki je nastopal z dirkalnikom razreda S2000 (peugeot 207), s tem pa je močno olajšal delo Italijanu. Ta sicer vozi s slovensko licenco, saj so ga v ekipi Target motorsport pripeljali kot zamenjavo za poškodovanega državnega prvaka Aleksa Humarja. Slednji se je po dolgi odsotnosti vrnil za volan, prvič je sedel v dvokolesno gnani škodi fabii, po nekoliko zadržanem začetku pa je na koncu prišel tik pod vrh, premoč je moral priznati le Longhiju v močnejšem dirkalniku.

Italijan je blizu naslova v slovenskem prvenstvu, vseeno pa povsem miren še ne more biti, saj mu za potrditev skupne zmage manjkajo še tri točke. Kljub temu je bil Piero Longhi po zmagi zelo zadovoljen: "Reli je zelo zahteven. Ceste v Sloveniji so nekaj posebnega, a zanimala me je le zmaga. Zato sem od prvega metra naprej pritisnil na vso moč in si takoj začel nabirati prednost. Po odstopu Turka je bilo nekoliko lažje, dirko pa sem brez težav odločil v svojo korist."

Svoje drugo mesto je kot lep uspeh po daljši prekinitvi ocenil tudi Aleks Humar: "To je veliko več, kot sem pričakoval. Po dveh letih sem spet imel le sprednji pogon, na začetku je bilo malo težko. Ampak sem se hitro ujel, tako da je bilo kar v redu. Morda sem nekoliko slabo fizično pripravljen za tako vroč dan, a sem vseeno odpeljal dobro dirko. Asfalt je bil drseč zaradi visokih temperatur in je bilo kar pestro."

Prireditelji so tokrat poleg številnih nagrad in pokalov za najboljše v različnih kategorijah namenili še posebno nagrado, gorsko kolo, dirkaču z najhitrejšim časom na superspecialu. Dobil ga je Longhi, obenem z nagrado pa še nasvet, naj ne posnema Humarja. Ta je namreč padel prav pri vožnji s takšnim kolesom in zaradi poškodbe rame izgubil skoraj celotno sezono.