Odrova, nosilka štirih medalj z mladinskih evropskih prvenstev, tudi dveh zlatih, si je naslov priplavala po dramatičnem finišu z Američanko Rachel Zilinskas, ki jo je 17-letna slovenska tekmovalka ugnala za vsega 23 stotink sekunde. S precejšnjim zaostankom je bron osvojila Španka Claudia Dasca. Z zlato medaljo je dijakinja ravenske gimnazije potrdila, da je bila odločitev, da sezono podredi mladinskemu svetovnemu prvenstvu in izpusti člansko v Šanghaju, pravilna, saj je bil izračun prav ta, da v Peruju lahko poseže po medalji, v Šanghaju pa bi se borila za finalni nastop.

"Take tekme še nisem videl, odkar sem trener. Tjaša mi je dodobra načela tudi živce, saj je v nasprotju z dogovorom prvič potegnila že na 500 metrih, na koncu pa je v zadnjih 200 metrih še enkrat zmogla silovito finiširati in na zadnjih 100 metrih je dohitela in prehitela tudi dotlej vodilno Američanko," je med drugim povedal njen trener Gorazd Podržavnik.

V dramatični tekmi je bila v prvi polovici tekme v ospredju peterica tekmovalk vključno z Odrovo, kasneje pa je na 1100 metrih vodstvo prevzela Američanka, ki je pred tem plavala v ozadju, a v končnici ni zdržala napada slovenske rekorderke, ki si je zmago priplavala na zadnjih štirih razdaljah bazena.

"Vse smo se res borile. Američanka, ki sem jo za čisto malo prehitela, je bila vseskozi čisto blizu in pred mano, a sem jo potem na zadnjih 200 m 'stisnila', tako da je super. Zelo sem zadovoljna. Ta naslov mi pomeni največ do zdaj, biti mladinska svetovna prvakinja ni kar tako. Zelo sem ponosna. Tega sploh nisem pričakovala. Res je, da sem drugače merila na medaljo, vendar pa zlata res nisem mislila, da bi lahko bila dosegljiva. S trenerjem sva se prav odločila, da sem izpustila Šanghaj, čeprav mi je bilo sprva kar malo žal, da nisem šla tja. Zdaj, ko sem dosegla tak rezultat, mi ni več prav nič žal in sem še toliko bolj srečna, najbolj srečna do zdaj v življenju," je bila naslova vesela Odrova, ki je nastope na prvenstvu že končala ter si lahko sproščeno ogleda še preostanek tekem. Reprezentanca se v domovino vrača v sredo.

Na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki se bo končalo danes, dobro nastopajo tudi drugi slovenski tekmovalci. Odrova si je že pred tem priplavala finale na 400 in 800 prosto, v finalu na 50 in 100 prsno je nastopila tudi ilirijanka Tjaša Vozel, v finalu pa je nastopila tudi ženska štafeta na 4 x 200 prosto, kjer sta ob Odrovi nastopili še njeni klubski kolegici Mojca Sagmeister in Tamara Miler, "koroško" štafeto pa je okrepila triglavanka Špela Bohinc. Blizu finala je bil z 10. mestom in osebnim rekordom tudi ilirijan Anže Tavčar na 50 prosto.