Prvi je nepozabna atletska pravljica iz Osake 2007, kjer so se atleti tako pogosto uvrščali v finale, da so stali v vrsti, preden so v mešani coni dobili besedo pri slovenskih poročevalcih. Leto kasneje se je uspešna zgodba nadaljevala na olimpijskih igrah v Pekingu. Daegu leži nekje vmes, geografsko je sicer bližje Japonski.

Preden se je slovenska reprezentanca, ki bo tekmovala na 13. svetovnem prvenstvu, včeraj odpravila proti brniškemu letališču, se je predstavila na tiskovni konferenci. Vzdušje na Letališki ulici 33 c je bilo sproščeno in precej optimistično, četudi sta udeležbo odpovedala dva slovenska atleta - Boštjan Buč tik pred zdajci in Snežana Rodič zaradi pljučnice.

Od 27. avgusta do 4. septembra bo v Daeguju v Južni Koreji tekmovalo več kot 2000 atletov in atletinj iz 212 držav, kar govori o tem, kako globalen šport je atletika. "Naš cilj sta en ali dva finala. Atletom želim, da bi v največji meri ponovili najboljše letošnje dosežke. Prvi del posamičnih tekmovanj smo z rezultatskega vidika opravili z odliko. Lahko se pohvalimo z naslovom mladinske evropske prvakinje Barbare Špiler v metu kladiva, podprvaka Žana Rudolfa na 800 m in svetovnega mladinskega prvaka Roberta Rennerja v skoku ob palici. Upam, da bodo člani z uspešnimi nastopi v Daeguju dodali piko na i," je atlete pospremil na pot Peter Kukovica, predsednik Atletske zveze Slovenije, ter dodal: "V Daeguju bo tudi volilna skupščina Mednarodne atletske organizacije, ki jo bo z naše strani zastopal Gabrijel Ambrožič. Naredili bomo vse, da bomo čim bolj lobirali okrog Brenta LaRueja, da bi le lahko čim prej začel tekmovati za Slovenijo."

"Pravijo, da je Daegu zeleni otok Južne Koreje. Upam, da bo tudi slovenska odprava po koncu predstavljala lep otok sredi oceana," je bil slikovit Boris Mikuž.

Zdravstveno stanje slovenskih reprezentantov, za katere bo na jugu skrbel golniški strokovnjak Jurij Šorli, je spodbudno. Čeprav jih je bilo nekaj pred in med sezono poškodovanih, se večinoma v Daegu odpravljajo zdravi. Izjema je maratonec Primož Kobe, ki ima težave s tetivo, a gre po njegovih besedah na bolje, povrhu pa ima še 15 dni časa do nastopa, saj bo maratonska preizkušnja po urniku zadnji dan prvenstva. Spodbudne novice so prišle tudi iz ust Marije Šestak, saj so ji zadnji treningi vlili dodatno samozavest, tako da je beseda finale postala bolj pravilo kot izjema. Tudi metalka kopja Martina Ratej je vse boljša, tako da daljave na treningih že redno kažejo mete okrog 62 m.