Tudi državni zbor je z žalno sejo počastil spomin na Andreja Bajuka. Podpredsednik državnega zbora France Cukjati je ob tem dejal, da je bil Bajuk odličen finančnik in dober človek, ki je svoji domovini dal več dobrega kot ona njemu.

Bajuk leta 2000, ko je postal predsednik vlade, po oceni Cukjatija v slovensko politiko ni vstopil iz koristoljubja, ampak ker je resnično želel pomagati domovini. "Vse to mu danes glasno in jasno priznavamo. In prav je tako. Ni pa prav, da mu izrekamo priznanje šele zdaj, ko ga ni več med nami," je dejal.

Po Cukjatijevih besedah je Bajuk kot finančni minister stabiliziral javne finance, občutno znižal zadolženost države, "Slovenijo pa pripeljal v stanje, da je kot edina od novih članic Evropske unije lahko prevzela evro". Vse to kaže, da je bil Bajuk skrben in dober upravljavec javnih financ, ki se je le slabo znašel v slovenski različici zakulisnega politikantstva in ideološke razklanosti. Ob tem je ugotovil, da je bila Bajukova največja napaka ta, "da se ni oziral ne na svoje koristi ne na koristi vplivnih lobijev, ampak le na koristi vseh državljanov".

"Bil je dober mož in dober oče. Bil je človek, bil je strokovnjak in bil je politik, kakršne Slovenija potrebuje bolj kot kar koli drugega ... Zato nam naj Andrej Bajuk ostane v spominu kot človek, na katerega je Slovenija lahko ponosna in katerega usoda nas vabi, da v sebi nekaj spremenimo," je svoj govor zaključil Cukjati.

Žalne seje se je poleg poslancev udeležil ves državni vrh, predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade Borut Pahor, ministri, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič ter delegacija NSi.

Nekdanji premier, poslanec, minister in predsednik NSi Bajuk je v 68. letu starosti umrl v noči na torek. Do pogreba, ki bo jutri na ljubljanskih Žalah, so na vladi, v DZ in na sedežu NSi odprte žalne knjige.