Predlog, ki naj bi ga odboru za Nobelovo nagrado za mir predstavili septembra, po besedah argentinskega založnika Isaya Klasseja podpira že približno 2500 ljudi in institucij.

Barenboim (68) je vodil že številne ameriške in evropske simfonične orkestre. Trenutno je glasbeni direktor Berlinske državne opere, obenem pa po vsem svetu nastopa še z arabsko-izraelskim Divan Orchestra.

Ta mirovni orkester, ki ima sedež v Sevilli, je bil ustanovljen, da bi prek glasbe spodbujal mir na Bližnjem vzhodu. V ponedeljek je orkester koncertiral na prostem na meji med Severno in Južno Korejo.

Klasse je Barenboima na novinarski konferenci v Buenos Airesu opisal kot bojevnika za mir ter veličastnega nosilca vrednot in načel umetniške kulture, plodnega dialoga, ljubezni in svetovnega miru. "Ne gre za rešitev konflikta, ampak za most, utopijo, ki jo je mogoče doseči z umetnostjo," je dodal Klasse.

Barenboim, velik kritik izraelske okupacije palestinskih ozemelj, je do kampanje zadržan. "Nagrado ali dobiš - v tem primeru moraš dobro premisliti, kaj boš povedal - ali pa je ne dobiš - takrat je bolje biti tiho," je povedal v Berlinu.