A to poletno prometno idilo na eni najbolj prometnih ljubljanskih vpadnic je v četrtek pokvarila zapora dveh pasov od severne obvoznice do Zupanove ulice. Po naših informacijah je avtobus od Črnuč do centra mesta vozil kar eno uro, hupanje je postalo bolj pravilo kot izjema, slišati pa je bilo tudi pritožbe, da to ni pravi čas za takšna cestna dela.

Ista zgodba se je ponovila ob popoldanski prometni konici, ko se je kolona več deset vozil po polžje pomikala mimo Smelta, prometno zapiranje zadrge pa je premnogokrat prekinila rdeča luč. "Grozno je!" se nam je pritožila gospodična v modrem kabrioletu. Njeno mnenje so delili tudi številni vozniki, ki so namesto na zožen del ceste zavili v bližnjo ulico in skušali svoj cilj doseči po drugi poti. Zato je bila hkrati polna tudi sicer bolj prazna Baragova ulica, po kateri mnogi pohitijo do obvoznice.

"Popravilo cestišča na Dunajski cesti je bilo nujno potrebno, saj je bilo vozišče močneje poškodovano," odgovarjajo z Mestne občine Ljubljana in dodajajo, da so, da bi končali v roku, do 29. avgusta, raje zaprli oba vozna pasova naenkrat. Da se cesta, ki se obnavlja, popolnoma zapre, ni nič nenavadnega, razlaga dr. Peter Lipar s Prometnotehničnega inštituta, saj je to tudi v interesu investitorja - izvajalec del po navadi zaračuna več, če morajo njegovi delavci delati med prometom. Prav tako Lipar komentira, da je čas za dela na mestnih cestah s strokovnega vidika še vedno primeren, toda le če se bodo držali zastavljenega roka. Septembra se bodo namreč mestne ceste močno napolnile.

Mučenje in pritoževanje na koncu Dunajske ceste bo tako trajalo še ves prihodnji teden. "Vozniki morajo malce potrpeti, če si želijo kakšno izboljšanje," pristavlja prometni strokovnjak Lipar. Potrpežljivi pa bodo morali biti vozniki tudi v drugih delih Ljubljane. Do srede bo podjetje KPL saniralo del Tržaške ceste med Viško in Tbilisijsko ulico, do 9. septembra bo zaprta tudi Litostrojska cesta, od ponedeljka do 26. avgusta pa bo zaradi obnove vročevoda za ves promet zaprta cesta Na jami med Celovško cesto in Derčevo ulico. Najdlje pa bo zagotovo na preizkušnji potrpljenje avtomobilistov pred zaporo na Njegoševi, Roški, Poljanski in Zaloški cesti. Zaradi gradnje mostu in podaljška Njegoševe ceste ter navezave na obstoječa križišča naj bi promet tam normalno stekel šele v sredini oktobra.

Želeli smo preveriti, v kateri fazi so dela trenutno, vendar so telefoni v podjetju CPL, ki je izvajalec del, včeraj zvonili v prazno.