Na seznamu so še Marina Tomič (Kladivar, 100 m ovire), Nina Kolarič (Ptuj, daljina), Marija Šestak (Mass, troskok), Tina Šutej (Mass, palica), Martina Ratej (Šentjur, kopje), Rožle Prezelj (Kranj, višina), Matija Krajnc (Mass, kopje), Primož Kobe (Krka, maraton) in Anton Kosmač (Štajerska, maraton).

Ratejeva je četrta po izidih sezone na svetu (65,89 m), Šutejeva pa na 13. mestu (4,61 m). Obe sta med slovenskimi predstavniki v tem letu največ prikazali in sta dobro formo potrdili tudi na državnem prvenstvu v Kopru. Na DP se je izkazala tudi Šestakova, ki je 31. v tej sezoni (14,30 m), obolela Rodičeva pa je 40. (14,23 m). Med slovenskimi atleti je najvišje Kozmus, ki 77,17 m kladivo vrgel 8. junija v Celju ter je s tem 20. na lestvici, Prezelj pa je z 2,28 m na 33. mestu.

Kozmus se je po dveh zlatih odličjih na OI v Pekingu (2008) in SP v Berlinu (2009), prvih v slovenski zgodovini, za leto dni umaknil s tekmovanj in znova vrnil na tekmovališča letos, ko je njegovega dosedanjega trenerja Vladimirja Keva zamenjal Marjan Ogorevc, ki je bil že v preteklosti v njegovi ekipi. Cilj Kozmusa, letos je še daleč od 80-metrske oznake, je uvrstitev v finale, naslednje leto v Londonu pa ubranitev olimpijskega zlata.

Ratejeva je izjemno začela sezono in bila nekaj časa lastnica najboljšega izida sezone, potem prišla ponovno v sam vrh, nato pa se je zaradi operacije za nekaj časa poslovila od tekmovališč. Na DP v Kopru je 7. avgusta na drugi tekmi po enomesečni prekinitvi tekmovanj dvakrat presegla 61 m ter bila zadovoljna s potrditvijo dobre forme.

Šutejeva je imela po vrnitvi s študija v ZDA nekaj časa precej težav, da se je vrnila v vrhunsko formo. Po izjemni dvoranski zimski sezoni je 15. maja na univerzitetni tekmi v mestu Athens na jugovzhodnem delu ZDA dosegla državni rekord in tedaj izid sezone na svetu 4,61 m. Po nekaj neuspešnih nastopih doma je nekdanja mladinska svetovna podprvakinja nato na DP v Kopru s 4,50 m potrdila, da je na dobri poti. Tekmovalka, ki se je lani prvič uvrstila v finale članske konkurence na veliki tekmi in bila na evropskem prvenstvu v Barceloni deseta (4,35 m), pred SP nastopa na univerzijadi. V kitajskem Shenzhenu je v kvalifikacijah s svojim edinim poskusom na 4,16 m prišla v finale s prvim izidom.

Uvrstitvi v finale sta napovedala tudi Prezelj in Šestakova, kar jima je na velikih tekmovanjih v preteklosti že uspelo, oba pa sta tudi dobro pripravljena. Kolaričeva je dolgo lovila normo in jo izpolnila predzadnji dan pred iztekom roka. Prav obratno je uspelo Tomičevi, ki je z normo začela svojo najboljšo sezono v karieri. Kranjc si želi preseči 80 m kot prvi Slovenec. Kosmač in Kobe sta nasledila Romana Kejžarja, slovenskega rekorderja, ki sedaj uspešno dviguje slovenski tek na dolgih progah.

"Organizatorji so sporočili, da je prijavljeno okrog 2000 tekmovalcev iz 212 držav, katerih boje bo na stadionu spremljalo okrog pol milijona gledalcev. Želimo eno do dve finalni uvrstitvi in ponovitve najboljših letošnjih rezultatov. Tokrat sicer ni cilj medalja, ki so jih letos že dosegli obetavni atleti na mladinskih evropskih in svetovnih prvenstvih," je povedal Peter Kukovica, predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS).

Nastopa sta zaradi zdravstvenih težav odpovedala Snežana Rodič (Mass), najboljša slovenska atletinja na zadnjih treh velikih tekmovanjih, in Boštjan Buč (Velenje), lani najboljši slovenski atlet v anketi AZS. Rodičeva je zaradi pljučnice najprej odpovedala nastop v troskoku na odprtem atletskem prvenstvu v Kopru, ker zaradi bolezni ni mogla trenirati, pa tudi tekmo na SP. Buč, slovenski rekorder na 3000 m zapreke, je 19. junija v Izmirju že po polovici teka predčasno končal nastop, zdravniki pa so mu oskrbeli poškodovano desno mečno mišico. Nato je 5. avgusta odstopil na diamantni ligi v Londonu; na zdravniškem pregledu so ugotovili natrganine na mišici.

Američan LaRue še ne sme nastopati za Slovenijo

Normo za SP je na 400 m ovire 12. junija v Celju z 49,77 izpolnil tudi Američan Brent LaRue (Mass), ki je od sredine julija slovenski državljan. Kljub temu slovenski prvak na 400 in 400 m ovire za novo domovino še ne more tekmovati. Ameriška atletska zveza je 4. avgusta sicer uradno obvestila AZS, da lahko sproži vse ustrezne korake na IAAF za njegov nastop za Slovenijo, vendar pa po običajnem postopku od pridobitve državljanstva do nastopa za novo državo preteče leto dni. Podobno je bilo tudi v primeru Marije Šestak. LaRue je poročen z nekdanjo slovensko teniško igralko Ano Jerman in dobro leto živi v Sloveniji.

Predstavniki AZS bodo skušali v pogovorih z vodilnimi na IAAF zagotoviti, da bi LaRue čim prej dobil slovensko državljanstvo. "Poleg tega bo pred SP tudi kongres IAAF, ki bo tudi volilni. Ne pričakujemo revolucionarnih sprememb, ker je sedanji predsednik Lamine Diack edini kandidat," je pojasnil Jelo Ambrožič, ki bo slovensko zvezo zastopal na kongresu mednarodne zveze.

Reprezentanca se bo v Daegu odpravila danes popoldne.

Izjave slovenskih atletov pred SP v Daeguju

Primož Kozmus (Brežice, kladivo): "Cilj sezone je bila čim hitrejša vrnitev med najboljše na svetu in to mi je tudi uspelo. Drugi cilj je met okrog 78 m, kar pričakujem na SP. Treba bo tehnično še izpiliti nekaj podrobnosti. Imamo še nekaj časa in upam, da bom na SP pokazal, da sem na pravi poti. Zadnje tedne sem se dobro pripravljal. Forma raste, ni še sicer na ravni, ki sem jo želel, toda do tekme je še deset dni. Upam, da bom vrgel okrog 78 m in potem bom cilje izpolnil. Na SP ne pričakujem veliko metov tekmecev prek 80 m, mogoče je tega ta čas sposoben le Madžar Krisztian Pars, vsi ostali so vprašljivi. Obeta se zanimiva tekma. Sam bom nastopil povsem sproščeno in se posvetil predvsem sebi in svoji tehniki."

Marija Šestak (Mass, troskok): "Mislim, da sem sposobna priti v finale. Zadnji teden sem zelo dobro trenirala in je šlo bolje, kot v Ljubljani, ko sem dosegla normo. Pričakujem, da bom še boljša, ker je tudi s hrbtom bolje. Zato menim, da sem sposobna preboja v finale. Po dveh letih nenehnih poškodb sem ujela ritem in dobro skačem. Najboljše rezultate sicer lahko pričakujem naslednje leto. Ničesar ne morem obljubljati, toda z dobrimi treningi sem dobila potrebno samozavest in optimistično gledam na Daegu."

Martina Ratej (Šentjur, kopje): "Trenutno sem zdrava. Po operaciji sem se načrtno pripravljala na SP in tudi na DP dokazala, da sem na dobri ravni. Pričakujem, da ne bom imela težav v kvalifikacijah, z izboljšanjem svojega najboljšega izida pa bi bila lahko v finalu zelo dobro uvrščena. Z optimizmom odhajam na največjo tekmo leta, saj sem prebrodila težave, ki so mi nekoliko prekrižale siceršnje načrte na mitingih v tem letu."

Rožle Prezelj (Kranj, višina): "V tej sezoni sem vse opravil tako, kot je treba. Forma je dobra in upam, da bom imel malo sreče v kvalifikacijah. Finale je želja in cilj letošnje sezone, če tega ne dosežem, pa tudi ne bo konec sveta. Ta sezona je zelo uspešna in sem jo začel z devetim mestom na dvoranskem EP. Potem sem na drugi tekmi poleti izpolnil normo za SP ter se nato nemoteno pripravljal na Daegu. Želim si, da bi med okrog 40 tekmovalci prišel v finale dvanajsterice."

Matija Krajnc (Mass, kopje): "Sezona se je zelo dobro začela, tudi malce nepričakovano z državnim rekordom. Potem pa me je v Izmirju doletela poškodba in sem malce padel iz ritma vadbe. Po tekmi v Rio da Janeiru sem si nekoliko pretegnil komolec. Upam, da bo zdravstveno stanje na SP zelo dobro. Osemdeset metrov je meja, ki jo bo težko doseči, jo pa zelo želim. Fizično sem zelo dobro pripravljen in upam, da se bo končna slika v najboljši meri sestavila prav v Daeguju."

Marina Tomič (Kladivar, 100 m ovire): "To je moja najboljša sezona kariere, saj sem stopnjevala izide in zgodaj dosegla normo. Tako želim tudi končati to tekmovalno leto, to je z najboljšim dosežkom na največji tekmi leta. Teden dni prehitro sem med sezono sicer naredila tekmovalni premor, vendar mi ni žal, ker sem se dobro pripravila tudi za ekipno EP. Žal mi je le, da po DP nisem imela nobene tekme. Tako bi ohranila tekmovalni ritem pred SP, vendar sem dovolj izkušena, da bom to na SP presegla. Vlogo, da napadam iz ozadja, bom skušala čim bolje opraviti."

Nina Kolarič (Ptuj, daljina): "Zelo dolgo sem lovila normo in na koncu mi je uspelo. Sezona pa se zato ni odvila tako, kot sem želela. Upam, da mi bo ostal občutek za zalet iz Ptuja, kjer sem skočila normo. Poskušala bom skakati čim bolj sproščeno. Pred SP bom največ pozornosti posvetila zaletu. Ptujski izid v nedeljo, ko sem skočila normo, bi želela ponoviti na SP in s tem bi bila zelo zadovoljna."

Primož Kobe (Krka, maraton): "Nisem v najboljšem zdravstvenem stanju. Dober teden dni zaradi manjše poškodbe, rahlo vnete tetive kolka, nisem tekel. Vadil sem po posebnem programu in kondicijo ohranjal na kolesu. Do te poškodbe sem bil pripravljen najbolje doslej. Pričakovanja pa so malo manjša, kot bi bila sicer."

Anton Kosmač (Štajerska, maraton): "To bo moja največja tekma v karieri, vendar ne pričakujem osebnega rekorda. Nadejam pa se dobrega nastopa, bo pa težko."

Slavko Černe, trener Tine Šutej (Masss, palica): "Šutejeva je imela pred DP težave z zaletom. V ZDA je kupila palice, s katerimi je skušala doseči še boljše izide, nad 4,50 m. Podaljšan zalet iz 14 na 16 korakov je prinesel potrebno višjo hitrost in boljši izkoristek nove palice, ki dovoljuje višine med 4,50 do 4,80 m. V kvalifikacijah na univerzijadi je skočila v finale le z enim skokom, imela pa je kar nekaj težav z močnim vetrom v hrbet. Želimo si, da bi na SP skočila vsaj 4,60 m."