Šesti obračun največjih španskih nogometnih rivalov v tem letu se je končal z zmago Barcelone s 3:2 (Iniesta 15, Messi 45, 88; Ronaldo 20, Benzema 82; Barcelona je v seštevku dveh tekem slavila s skupnim izidom 5:4) in novo blestečo predstavo Lionela Messija, ki je na superpokalno tekmo prišel praktično s plaže in dosegel tri gole. Nogometaši Barcelone in Reala so dirjali po igrišču, kot bi igrali v finalu lige prvakov. Iskrilo se je ves čas tekme. Dobrega nogometa ni manjkalo, več priložnosti pa so zapravili Madridčani, ki so znova omejili številne kratke podaje tekmeca, medtem ko so Katalonci prikazali zelo učinkovito igro. Ko se je zdelo, da bo novi el clasico kljub številnim burnim dogodkom minil brez večjih incidentov, je sledil veliki pok. Potem ko je Marcelo ob črti, ki označuje avt, grobo podrl Cesca Fabregasa in si prislužil rdeči karton, je sledilo prepiranje, tudi pretepanje. Prednjačili so trije akterji: trener Reala Jose Mourinho, njegov varovanec Mesut Özil in napadalec Barcelone David Villa.

Mourinho se je prikradel za hrbet Tita Vilanove in mu zarinil prst v oko, pomočnik trenerja Barcelone Pepa Guardiole pa ga je nato močno odrinil. Na novinarski konferenci je Portugalec svoj seznam arogantnih izjav podaljšal z naslednjimi besedami: "Kdor koli že je ta Pito Vilanova (Vilanovi je ime Tito, ne Pito, op. a.), lahko rečem le, da pred njim nimam česa skrivati. Kamere so pokazale vse. Obnašal sem se kot mož in nisem padel ob prvem udarcu." Pito v španščini pomeni kričač, s čimer je Mourinho zbodel Vilanovo, ker naj bi slednji ves čas glasno protestiral pri sodnikih. "Na obeh tekmah smo igrali zelo dobro. Zelo sem zadovoljen s tem, kako je delovalo moštvo. Tekma v Barceloni je bila spektakularna, toda v drugem polčasu so se pobiralci žog preveč obotavljali. To se zgodi, ko majhen klub zaide v težave," je Mourinho nadaljeval provokacije. Teh ni manjkalo niti, ko sta se sprla Villa in Özil, ki sta bila glavna krivca, da je za nekaj minut ob robu igrišča zavladala popolna zmeda. Ker sta si skočila v lase, sta oba dobila rdeč karton. Povod za bes naj bi bil naslednji: Özil trdi, da je povsem izgubil živce, ker naj bi Villa izrekel žaljivko, povezano z Nemčevo muslimansko veroizpovedjo.

Medtem ko so v Madridu za incident okrivili nogometaše Barcelone, ki naj bi znova simulirali ("Tako kot vedno so se metali po tleh," je dejal vratar Reala Iker Casillas), so aktualni španski in evropski prvaki ogorčeni nad Josejem Mourinhom ter Marcelom. "Vse skupaj je šlo predaleč. Če nekdo ne bo ustavil tega cirkusa, se bo enkrat zgodilo nekaj zares slabega," je posvaril trener Barcelone Pep Guardiola in dodal, da svojega obnašanja ne bo spreminjal: "Še naprej bom skušal biti čim manj glasen v medijih, naša ekipa pa bo skušala le igrati nogomet. To je vse, kar želimo." Bolj ostra sta bila Xavi in Gerard Pique, ki pravi, "da je Mourinho presegel vse meje, s čimer uničuje nogomet". "Marcelo je želel poškodovati Fabregasa. Še dobro, da kamere ne lažejo," je dejal vezist Barcelone.