Ob 8.53 zjutraj je v sredo na stadion prvi prispel Kozmus, odklenil vrata ter se po travi sprehodil proti izmetnemu krogu. "Najdlje sem na tem stadionu letos vrgel 76 metrov. Pred odhodom v Daegu bi rad dodal še meter. Toliko bo po mojem tudi norma za finale," je med stometrsko potjo pojasnil Primož Kozmus. Kmalu za njim je prišel trener Marjan Ogorevc, z druge strani pa nepogrešljivi človek iz ozadja Kozmusovega tima, fizioterapevt Severin Lipovšek.

"Čuti se energija, vse zanima, kaj se bo zgodilo. Zdaj nas čaka trenutek resnice. Pokazati bomo morali svoje znanje. Če rečem drugače, doslej smo se lahko zafrkavali, zdaj pa moramo pokazati, koliko smo vredni," ni odstopal od resnosti odgovornega projekta Marjan Ogorevc.

Motivacijski prijemi Ogorevca

Po ogrevanju je ob 9.17 poletelo prvo kladivo. "Primož izvaja trening, ki je vnaprej določen, in je malo odstopanj. Izvede ga ne glede na to, kje se nahaja. Doma, na pripravah ali tekmovanju. Zjutraj vstane, ima običajen ritual, sledijo pozdrav soncu in vaje. Dopoldanski trening je zelo naporen in intenziven. Po navadi opravi pet metov s težjim kladivom (8,26 kilograma - op.p.), sledi 15 metov s tekmovalnim (7,26 kilograma - op.p.), nato pa še pet metov s težjim orodjem," je pojasnjeval Ogorevc, medtem ko je Kozmus vrgel pet težjih kladiv, na vsak met pa se je posebej osredotočil.

"Trener ne more videti navzven, kako se počuti športnik. Zato se Primož odloča sproti, kako bo izvedel trening. Takšen način sodelovanja je mogoč le z atletom, ki je odgovoren. In to Primož nedvomno je," je nadaljeval Ogorevc, medtem ko je v ozadju snemal vsak met Kozmusa.

Ko je svetovni in olimpijski prvak v drugem metu tekmovalno kladivo vrgel 73 metrov, je v ozadju slišal glas Ogorevca, ki je atleta spodbudil, da je bil izveden z 90 odstotki. Deset odstotkov več? To je več kot 80 metrov... "Ne, ne, šalil sem se. Gre za dvig motivacije. Primož je atlet, ki mora vsak met izvesti vsaj z 90 odstotkov moči, če želi napredovati. Za razliko od mladincev, ki lahko napredujejo tudi s 60-odstotnimi meti," je med tem, ko je šel Kozmus po orodje, nadaljeval Ogorevc. Sledil je met, dolg 74 metrov. Ko je kazalo, da se bodo daljave metov na polno, ki jih Kozmus izvede od pet do šest na trening, daljšale, se je zataknilo...

Kletvica posledica nervoze

Sledila je tehnična napaka pri drugem obratu in met, dolg nekaj manj kot 74 metrov. Nervoza je bila logična posledica in zaslišala se je glasna kletvica Brežičana po petem metu, ko je šel pogledat na kamero, kje natančno ga je polomil. "Sem neaktiven, prazen. Na prvi pogled zgleda, kot da je vse okej, a ni. Dodajam premalo energije," je pojasnil Kozmus, Ogorevc pa dodal: "To najbolj čuti Primož. Občutek je takšen, kot bi se vozil v leru. Kot bi vozil kolo in čutil, da gre samo, da mu ne narekuješ hitrosti."

Sledili so meti, ki po zagotovilih Lipovška niso presegli 74 metrov, eden pa se je dotaknil zaščitne ograje. Postajalo je jasno, da Kozmus daljinskega cilja ne bo izpolnil, da bo negotovost pred današnjim odhodom v Daegu vse večja. Po devetih metih tekmovalnega kladiva je olimpijski prvak vrgel štiri težja orodja, nato pa se vrnil k tekmovalnemu, da bi le poletel čim dlje. Drugi met je bil po besedah Ogorevca tehnično najboljši, a daljava ni bila želena. V družbi Lipovška so sledile vaje za raztezanje in pogovor o Južni Koreji, tamkajšnji veliki vlagi, ki je v povprečju 90-odstotna. A to so dejstva, ki so v preteklosti Primožu Kozmusu prinesla največje uspehe. Na svetovnem prvenstvu leta 2007 je v Osaki na Japonskem postal svetovni podprvak, leta 2008 pa je bil v Pekingu olimpijski prvak. Daegu je nekje vmes, geografsko sicer precej bližje Osaki.

"Daegu bo za Primoža vmesna postaja do olimpijskih iger v Londonu. Od svojih ciljev, ki smo jih predstavili pred sezono, finala in meta 78 metrov pa ne odstopamo. Bilo bi sicer mogoče, da bi bil Primož v Daeguju še bolje pripravljen, a bi moral trenirati več, s tem pa bi tudi povečali možnost poškodb. Primož je po vrnitvi na atletsko sceno začel na prvi stopnici in je prilezel do desete. Atleti, ki niso imeli pavze, so začeli priprave na novo sezone s pete stopnice in so prišli do 15. To se bo s Primožem zgodilo v prihodnji sezoni," je strnil vtise Ogorevc. Preden se je odpravil na svoje posestvo, pa je dal iz avta Kozmusu in Lipovšku sveže nabrano blitvo in paradižnik.

Največja tekma merilo uspešnosti

"Strinjam se, da bo nastop v Daeguju zame trenutek resnice. Kot ste videli na treningu, se lahko zgodi marsikaj. Če bom vrgel kladivo 74 metrov, se ne bom uvrstil niti v finale. Če bom zmožen vreči 78 metrov, se lahko zgodi druga skrajnost. Uspešnost sezone se bo merila po največji tekmi. Če nekdo vrže daleč na mitingu, to ne pomeni veliko. Treba je biti najboljši na največji tekmi!" je odločen Kozmus, ki bo imel kvalifikacije prvi dan prvenstva (27. avgusta) v večernem terminu, morebitni finale pa v ponedeljek, 29. avgusta. "Drugič v zgodovini svetovnih prvenstev (po Osaki - op.p.) se bo zgodilo, da bodo kvalifikacije zvečer. To mi ustreza," pravi svetovni prvak.

Sledilo je kosilo, ki ga Kozmusu doma pripravi žena Maja. Okusnost, ki jo bo skoraj tri tedne bivanja v Južni Koreji brez dvoma pogrešal. Vmes se je igral s postavno in vedno nasmejano enajstmesečno hčerko Marijo Roso. Sledil je počitek, ob 18. uri pa spet na trening.

Pravi nasmeh se je Kozmusu na obrazu prikazal včeraj. Na dopoldanskem treningu je kladivo poletelo 76,90 metra. Cilj pred današnjim odhodom v Južno Korejo je bil izpolnjen!