Z Branetom Kastelicem, londonskim dopisnikom Dnevnika in Pop TV, ki živi v Londonu in diha z mestom, se žal nisva srečala, saj je ravno takrat odpotoval na dopust na vročo špansko obalo. Sva pa poklepetala po elektronski pošti in takole je med siesto (Brane, oprosti!) strnil svoje vtise o prihajajočem dogajanju - olimpijskih igrah 2012 v Londonu.

Že več kot 20 let živite v Londonu, ki bo prihodnje leto po 64 letih ponovno gostilo olimpijske igre. Je v običajnem življenju Londončanov opaziti spremembe zaradi prihajajočega dogodka?

Če ne bi spremljali medijskega odštevanja dni do olimpijskih iger, poročanja o napredovanju gradnje različnih superdragih športnih objektov in nekaterih nečednih stranskih posledic tako orjaškega projekta s tako orjaškim proračunom, kot so olimpijske igre - mislim predvsem na to, kako so se nekateri organizatorji, zlasti tisti pri vrhu, grdo omastili -, potem velika večina Londončanov ne bi niti opazila, da bo njihovo mesto čez manj kot leto dni prizorišče največjega športnega tekmovanja. Izjema je Stratford v vzhodnem Londonu, glavno prizorišče iger, kjer že več let raste orjaški olimpijski park, znotraj katerega bosta tudi olimpijski stadion in olimpijska vas. Stratford je del londonske občine Newham, ki je bila do zdaj ena najrevnejših v Britaniji, enajsta najbolj revna v državi, če sem natančen. Olimpijske igre obema, Stratfordu in Newhamu, prinašajo veliko novega in koristnega, primernega štirim milijardam funtov, vloženih v razvoj Straforda. Iger se veseli tudi londonska turistična industrija, ki se ji menda nasmihata dve milijardi funtov zaslužka. O tej številki bi se dalo veliko razpravljati, saj oblasti rade napihnejo pričakovanja. Ne pozabimo tudi, da se vse okoli nas nadaljuje kriza. Že približno dve tretjini za igre zainteresiranih Britancev, kar še zdaleč ni večina, pravita, da bosta igre spremljali na televiziji v pubih, deloma tudi zaradi škandaloznega prvega vala prodaje olimpijskih vstopnic. Od 1,9 milijona Otočanov, ki so hoteli, potem ko so bili izžrebani, kupiti vstopnice v prvem valu, jih je 1,2 milijona ostalo brez vstopnic, čeprav so jih prodajali 2,3 milijona. Za 16 športov so vstopnice že razprodane. Kaj bi šele bilo, če se zdaj že blizu 70 odstotkov Otočanov ne bi niti malo zanimalo za vstopnice. Za žreb se je sprva prijavilo 20 od 60 milijonov Otočanov…

Najbolj se Londončani bojijo pričakovanih transportnih težav v prestolnici, zlasti na podzemni in na cestah, na katerih bodo uvedli posebne olimpijske pasove, manj namenjene 18.000 športnikom, veliko bolj pa VIP-ovcem, ki jih ne bo veliko manj. Samo britanska vlada je kupila - z denarjem davkoplačevalcev - 9000 vstopnic. Tretjino naj bi jih kupila za zaslužne ljudi, ki so pomagali pri organizaciji iger, dve tretjini, se pravi 6000, pa za VIP-ovce.

Politiki so na velik zvon obešali, kako veliko Britancev bodo zaposlile olimpijske igre, zlasti na gradbiščih. In kaj se je zgodilo? Od približno 12.000 gradbincev, ki jih je delalo na vrhuncu gradbenih del, je bila samo četrtina Otočanov, tri četrtine pa so jih izvajalci uvozili. In tako naprej.

Olimpijske igre so tudi velika priložnost, da nekateri zaslužijo. Kaj menite o tem?

Nerad sem olimpijski "špilferderber", vendar so nekatere reči, ki sem jih naštel, najbolj pa milijoni funtov, ki jih bodo na račun olimpijskih iger zaslužili vodilni organizatorji, precej pokvarile olimpijsko veselje Otočanov. Tudi sam ne vidim pravega razloga za to, da je predsednik LOGOC (organizacijskega odbora londonskih olimpijskih iger), nekdanji tekač in osvajalec štirih zlatih olimpijskih odličij, konservativni politik, zelo premožni lord Sebastian Coe v teh slabih časih za svoj trud plačan 357.000 funtov na leto, kar je približno 200.000 funtov več, kot dobi premier David Cameron. Še bolj me moti to, kako se bo z igrami omastil direktor LOGOC, nekdanji investicijski bankir, Paul Deighton, katerega osebno premoženje ocenjujejo na več kot 100 milijonov funtov. Kot najbolje plačani član odbora prejema 638.000 funtov na leto. Mislim…

Kako se na prihajajočo olimpijado pripravljate sami kot novinar? Ali boste v povezavi s tem prevzeli kakšne dodatne zadolžitve oziroma naloge?

Za zdaj se pripravljam tako, da spremljam predvsem nešportno dogajanje, povezano z igrami, o katerem sem se več kot razgovoril v prvem odgovoru. Glede na to, da sem londonski dopisnik Dnevnika in Pop TV, bom sodeloval pri spremljanju olimpijskih iger, vendar dogovorov o tem še ni. Veliko časa je še za to, saj so ravno pred dnevi sprožili akreditacijski postopek, ki bo trajal do marca prihodnje leto.

Kateri olimpijski športi vas najbolj zanimajo in katere tekme boste spremljali ter za katere športnike navijali?

Kot teniški fanatik tudi na olimpijskih igrah najraje spremljam tenis, odkar je olimpijski šport, kar seveda zelo dolgo ni bil, ker so tenisači že veliko let med najbogatejšimi športnimi profesionalci. Navijal bom, kot že veliko let, za teniškega baletnika Federerja in katero od teniških lepotičk s končnico -ova v priimku, ki imajo vse boljše ne samo bekende in forhende, ampak tudi ritende.

Vedno me je navduševala tudi košarka, v kateri bom seveda navijal za Slovenijo. Zadnja leta rad pogledam tudi kakšno dobro nogometno tekmo. Dokler bo možno, bom navijal za Slovenijo, potem pa za Španijo. Tudi v atletiki je nekaj panog, ki me navdušujejo. Sprint je na prvem mestu. Zelo rad gledam tudi ženske skoke v višino pa ženske skoke s palico, predvsem zaradi estetskega užitka. In žensko odbojko na mivki. Ta moškemu ponuja posebno velik estetski užitek.

Katere olimpijske panoge imajo po vašem mnenju najboljši vpliv na oblikovanje ženskega telesa?

Če gre soditi po športnicah, ki imajo najbolj vroča telesa tam, kjer mi je vročina najbolj všeč (ritke in noge), in če pomislim na najbolj vroče oblikovane športnice, potem so to - ne nujno v tem vrstnem redu - odbojka na mivki, skoki v višino in skoki s palico, zadnja leta pa vse bolj tudi moj šport: tenis.