Športniki dobro vedo, da se tovariša v nesreči ne sme pustiti samega. Zato so le dan po vesti o tragični prometni nesreči Jureta Robiča 24. septembra lani njegovi kolesarski prijatelji in znanci odprli račun in s pomočjo številnih medijev povabili javnost k zbiranju sredstev za njegovega sina Nala, ki je kot prvošolec ostal brez očeta.

Zbrana sredstva je pregledala in se o načinu njihove porabe odločila komisija, ki jo sestavljajo nekdanji olimpijski šampion Miro Cerar, kolesarski prijatelj Marko Baloh, vsestranski športnik Miran Stanovnik, novinar Tomaž Kovšca in kolesarski znanec Matija Vojsk, sicer direktor Smučarske zveze Slovenije, ki je Nalu danes v imenu organizatorjev akcije izročil pogodbo o predaji sredstev.

Ultramaratonski kolesar Jure Robič je na kolesu praktično živel. Kljub 45 letom so mu bili med slovenskimi amaterji kos le redki. Med njegove najodmevnejše športne dosežke sodijo zmage na dirki po Ameriki (RAAM), svetovni rekord v cestni vožnji na 24 ur ter zmage na dirki okoli Slovenije. Ekstremni športnik je bil tudi prejemnik priznanja športnik leta za posebne dosežke ter za posebne dosežke ter priznanja za fair play ter strpnost v športu. Lanska jesen je usodo družine Robič kruto zaznamovala. Mesec prej se je Jure skupaj s svojci in številnimi športnimi prijatelji poslovil od brata Saša, nekdanjega vrhunskega alpskega smučarja in trenerja.

S pomočjo številnih darovalcev, od gospodarskih družb do posameznikov, so darovalci prispevali prek 13.000 evrov. Posebna zahvala pa gre tudi banki NLB, ki se je v pripravah na izvedbo predaje zbranih sredstev akcijo odločila podpreti in znesek zaokrožiti na 15.000 evrov.