Bil je le eden izmed številnih govornikov, ki so toliko časa, kot traja polčas nogometne tekme, predstavljali svetovno prvenstvo v veslanju od 28. avgusta do 4. septembra na Bledu kar na ploščadi pred hokejsko dvorano pod žgočim poletnim soncem brez metra sence, zato nismo videli, kaj sploh piše na televizijskih ekranih, kjer se je menda vrtela kopica pomembnih informacij.

Na Gorenjskem se že zbirajo veslači. Prvi so prišli najbolj oddaljeni - ekipa Nove Zelandije, danes pričakujejo 80-člansko reprezentanco Kitajske, malo za njimi ZDA, do ponedeljka, ko bo proga odprta za uradne treninge, bodo zbrani vsi udeleženci. "Potem ko smo pred štirimi leti dobili organizacijo svetovnega prvenstva, je bilo s strani občine Bled narejenih veliko stvari, na katere smo lahko ponosni. Končno je četrtina obale takšna, da nas ni več sram," je razmišljal župan Bleda Janez Fajfar.

Predsednik organizacijskega odbora Janez Benčina je potarnal, da so stroški organizacije svetovnega prvenstva, ki ga bo Bled gostil že četrtič, takšni, da jih zmorejo le velike države. "Imamo štiri cilje. Tekmovalni del izpeljati v zadovoljstvo športnikov in gledalcev. Prvenstvo mora biti vzpodbuda za razvoj veslanja in športnega turizma. Prireditev bo okolju prijazna in finančno vzdržna," je povedal Janez Benčina, ki je na čelu organizacijskega odbora, v katerem dela 476 ljudi, med katerimi so tudi številni nekdanji veslači.

Ko je Bled dobil organizacijo tekmovanja, je bil načrt, da bodo imeli dva milijona prihodkov, zdaj se prvi finančnik Borut Farčnik, sicer podpredsednik organizacijskega odbora, izgovarja, da bodo zaradi gospodarske krize zbrali le 1,5 milijona in imeli 1,361.000 evrov stroškov. Ker morajo pokriti še dolgove iz lanske organizacije svetovnega pokala, načrtujejo 30.000 evrov plusa.

"Ker je svetovno prvenstvo tudi kvalifikacijska regata za olimpijske igre prihodnje leto v Londonu, kamor vodi 11 ali 12 prvih mest v posameznih čolnih, je treba poskrbeti za čim bolj regularne pogoje. Da bodo razmere resnično optimalne, smo namestili poseben sistem lomljena valov, ki jih povzročajo spremljevalni čolni," je poudaril predsednik Veslaškega kluba Bled Peter Fajfar.