Sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika vlade, pravila službe v Slovenski vojski pa določajo, da lahko vlada določi izvedbo pogreba z vojaškimi častmi za osebe po njeni presoji, so po seji vlade zapisali v sporočilu za javnost. Takšna določitev je po njihovih navedbah tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika.

Bajuk je v 68. letu starosti umrl v noči na torek. Državni vrh in delegacija NSi ter številni drugi so se že vpisali v žalne knjige v spomin nekdanjemu premierju, ministru, poslancu in predsedniku NSi Andreju Bajuku. Premier Borut Pahor se je vpisal v knjigo na vladi, predsednik DZ Pavel Gantar pa v knjigo v parlamentu. Ob vpisu sta izrekla sožalje predstavnikom NSi, knjigo pa so odprli tudi na sedežu NSi.

V NSi so ob smrti njihovega ustanovitelja in prvega predsednika danes pripravili žalno sejo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, sledila pa bo še maša zadušnica, ki jo bo v tamkajšnji kapeli vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Žalne seje in maše se udeležuje tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se je popoldne skupaj z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom in drugimi poslanci SDS vpisal tudi v žalno knjigo v DZ.

Na žalni seji se bo v petek ob 14. uri sestal tudi DZ. V SDS pa v počastitev spomina na Andreja Bajuka pripravljajo tudi skupno žalno sejo vlade, ki jo je leta 2000 vodil Bajuk, in Janševe vlade iz let od 2004 do 2008, v kateri je Bajuk sodeloval kot finančni minister.

Bajuk je po življenju in delu v tujini v slovenski politični prostor vstopil leta 2000, ko je za nekaj mesecev prevzel vodenje vlade. Poleti tega leta je ustanovil stranko NSi, jeseni pa je bil izvoljen za poslanca. Po vnovični izvolitvi v DZ leta 2004 je za štiri leta prevzel vodenje finančnega ministrstva. V tem času je Slovenija prevzela evro. Revija The Banker ga je leta 2005 razglasila za finančnega ministra leta v EU. Leta 2008 se je po porazu NSi na volitvah umaknil z vrha stranke in iz aktivne politike.