Med njimi je prednjačil nekdanji ljubljanski nadškof in kardinal Franc Rode, ki se je verbalno spotikal tudi ob 55. člen slovenske ustave, ki določa svobodno odločanje o rojstvih otrok.

Nekateri tokratni nagovori slovenskih škofov so bili pričakovano namenjeni družini, saj so RKC in njeni privrženci precej nesrečni zaradi sprejetja novega Družinskega zakonika, ki da je bistveno več pravic t.i. istospolnim družinam, ki so bile v preteklosti precej diskriminirane v primerjavi s tradicionalnimi. Vendar tokrat „slave“ niso poželi škofovski nagovori, temveč vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc, ki so omogočili, da je imel na cerkvenem zborovanju na Brezjah govor, v katerem je prisotne pozval, da se kot kristjani skupaj zavzamejo za vrednote materinstva in očetovstva v naši družbi. Tudi z zbiranjem podpisov za referendum na katerem bi skušali zavrniti nedavno sprejeto družinsko zakonodajo. Primc je na tem področju namreč zelo izkušen, saj mu je v preteklosti že uspelo, da je s pomočjo referenduma preprečil oplojevanje samskih žensk z biomedicinsko pomočjo na Slovenskem.

"Oblast ne razume"

„Žal pa naša oblast ne razume, da otrok potrebuje skrbna in ljubeča mamo in očeta – tak je tudi Družinski zakonik, ki ga je sprejela. Zato se bomo prvega septembra in naslednje dni ponosno in z veseljem odpravili na upravne enote, kjer bomo oddali svoj podpis za „družinski referendum“. To bo naš podpis za spoštovanje družine, materinstva in očetovstva, za pravico otroka do mame in očeta. S tem bomo izkazali tudi svoje spoštovanje in hvaležnost do naših mater in očetov, ki so nas rodili in popeljali v življenje,“ je na Brezjah zbrane nagovoril Aleš Primc ter prosil Mater Božjo „naj pomaga, da bosta materinstvo in očetovstvo v naši družbi in javnosti imela takšno vlogo in pomen, kot si zaslužita."

Foto: Jaka Adamič

Primčev nastop je požel veliko ogorčenja predvsem med bolj svobodomiselnim delom nacije, medtem ko so ga tradicionalistično usmerjeni podprli. Aktivist za pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič je denimo Primcev nastop na Brezjah označil kot transparenten dokaz, da je za prizadevanji proti človekovim pravicam istospolno usmerjenih RKC. Ministrica za notranje zadeve v odstopu, ki velja za nekakšno zagovornico pravic istospolnih, pa je dogodek na Brezjah označila za izrabo "cerkvenega praznika za širjenje nestrpnosti, čeprav je strpnost tudi krščanska vrednota".

Sveta družina kot ideal

Primčev govor je morda najbolj odmeval v javnosti, vendar so tudi slovenski škofje v svojih nagovorih poskrbeli za zanimive napotke na področju družinskega življenja, tako kot si ga seveda tradicionalno predstavlja RKC. „Nobeno naključje ni, da je učlovečeni Božji Sin hotel odraščati ob ljubeči materi ter skrbnem in odgovornem krušnem očetu. Sveta družina je simbol in ideal družine, ki se je v stoletjih in tisočletjih izkazala za najboljšo osnovo narodnega obstoja in družbenega napredka, nenazadnje pa je družina tista domača Cerkev, ki je nenadomestljiva vzgojiteljica za osebno vero v Jezusa Kristusa. Tudi od nas kristjanov je odvisno, ali bo ta ideal ostal ideal tudi v nedvomno težkih časih za marsikatero družino. Toda ko so časi težki, je toliko bolj potrebno, da imamo ideal in vzor jasno pred očmi,“ je na Brezjah razodel ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je v Petrovčah med drugim povedal, da se „drugod že postavljajo vprašanja, kaj bo, če nas bodo preplavili biološko in duhovno močnejši azijski in afriški narodi in ljudstva.“ Mariborski nadškof Marjan Turnšek pa je ugotavljal, da so nekdanji neredi v Angliji posledica propada družine. „Starši niso sposobni vzgajati otrok. Iz neurejenih ali razbitih zakonov otroci bežijo na ceste in v kriminal.“ Ob tem je razkril, da njegovi škofiji ne kaže prav dobro. Vendar ne zaradi finančnega poloma, temveč zato, ker „od vseh krščenih otrok v letu 2010, kar 50 odstotkov staršev živi v izvenzakonski skupnosti, 7 odstotkov je samohranilcev, 4 odstotki staršev so sklenili samo civilni zakon in samo 39 odstotkov vernikov živi v krščanskem zakonu.“ To pa po besedah mariborskega nadškofa pomeni, da vera nima vpliva na odločitve pri sklepanju zakona in ustvarjanju družine.