Št. 1252/11
Ljubljana, 16. avgust 2011


Navzočnost predstavnikov civilne iniciative Za družino in pravice otrok
na Brezjah – odgovori na novinarska vprašanja (zbirno)


V okviru praznovanja praznika Marijinega vnebovzetja na Brezjah so bili v ponedeljek, 15. avgusta 2011, dopoldne tam navzoči tudi predstavniki civilne iniciative Za družino in pravice otrok (prim. www.24kul.si/). Zbrali smo odgovore na novinarska vprašanja, ki jih je pripravil tajnik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK p. dr. Tadej Strehovec OFM.


1.Na včerajšnji prireditvi ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Brezjah je nekaj minut pred sveto mašo na oder stopil tudi gospod Aleš Primc in spregovoril o družinskem zakoniku. Med drugim je dejal: »Slovenska oblast je sprejela družinski zakonik, ki omalovažuje materinstvo in očetovstvo in mu ne priznava posebnega pomena za rojstvo in razvoj otrok. Zato je tak družinski zakonik potrebno zavrniti.« Glede na to, da so bile besede izrečene na prireditvi, ki jo je organiziral vaš Urad, me zanima, ali njegove besede podpirate, se od njih ograjujete, ali je bilo dogovorjeno, da gospod Primc govori tudi v vašem imenu ter kako odgovarjate na očitke, da je šlo s tem za vmešavanje Cerkve v državo.
2.Zakaj ste se odločili, da Aleš Primc nastopi na Brezjah ob prazniku Marijinega vnebovzetja?

V Komisiji Pravičnost in mir pri SŠK podpiramo prizadevanja tistih civilnodružbenih organizacij, ki se v javnosti zavzemajo za ohranitev vrednote družine. Nastop civilne iniciative Za družino in pravice otrok na Brezjah je bil dogovorjen in v skladu z večkrat izraženim javnim stališčem Katoliške Cerkve, da podpre pravico vseh državljanov in državljank do referenduma. Omenjeno javno zavzemanje za vrednoto družine razumemo kot del ustavno zagotovljene pravice do svobode govora in izražanja. Kot je znano, v Komisiji delimo mnenje s civilno iniciativo, da je sprejeti družinski zakonik ideološko sporen, saj redefinira vrednoto družine, izenačuje zakonsko zvezo z istospolno partnersko skupnostjo in odreka pomen materinstva in očetovstva za vzgojo otrok. Družinskemu zakoniku zato nasprotujemo in pozivamo vse državljane in državljanke, da 1. septembra 2011 oddajo svoj podpis za razpis t. i. družinskega referenduma.

3.Na čigavo pobudo ste ga povabili?

Civilno iniciativo za družino in pravice smo povabili na lastno pobudo, saj je pomembno, da so verniki seznanjeni z javnim zavzemanjem za ohranitev vrednote družine.

4.Zakaj na primer vi niste nagovorili vernikov?

Civilna iniciativa je trenutno najbolj dejavna organizacija na področju javnega zavzemanja za vrednoto družine in zato najbolj primerna, da neposredno predstavi svoje aktivnosti.

5.Ali je običajno, da ob velikih cerkvenih praznikih laiki nagovarjajo vernike?

Zunaj cerkvenih obredov (pred ali po sv. maši) laiki pogostokrat nagovarjajo vernike, še zlasti v primerih, ko gre za liturgične, organizacijske, karitativne in socialne vsebine.

6.Kako se bo vaša Komisija vključila v zbiranje podpisov za referendum? Boste vernike nagovarjali v cerkvah?

Komisija je že večkrat javno izrazila nestrinjanje s spornim družinskim zakonikom, ki redefinira vrednoto družine ter izrazila javno podporo vsem organizacijam, ki se zavzemajo za t. i. družinski referendum. Svoje stališče bo septembra posredovala medijem in širši javnosti.


Odgovore je pripravil tajnik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK p. dr. Tadej Strehovec.

TISKOVNI URAD SŠK